Počasí dnes27 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Všímavá žena videohovorem od mrtvého divočáka navedla strážníky přesně na místo, kde leželo mrtvé zvíře

Plzeňští strážníci v praxi otestovali novou funkci Portálu bezpečí, který umožňuje navázat spojení i prostřednictvím videohovoru. Takto se zkontaktovali se ženou, která volala z Regensburské ulice s tím, že vidí v kolejišti mrtvé prase. Nedokázala však blíže popsat místo, kde se nachází. Díky obrazovému přenosu mohl strážník z operačního střediska nasměřovat hlídku přesně na místo.

„Oznamovatelka se obrátila na tísňovou linku 156 s tím, že se nachází v Regensburské ulici a z mostu, který nedokázala přesně specifikovat, vidí uhynulé divoké prase, které pravděpodobně srazil projíždějící vlak. Aby operační strážník dokázal lépe lokalizovat místo, kde zvíře leží, spojil se s oznamovatelkou prostřednictvím funkce video hovoru v Portálu bezpečí, který oznamovatelka schválila a díky kterému poté přesně dokázal operační strážník určit, kam hlídku navést,“ popsala mluvčí plzeňských strážníků Tereza Schliková.

Navázání videohovoru přes portál Bezpečí není vůbec složité a taktéž není zapotřebí instalovat žádné aplikace. Stačí jen potvrdit odkaz v SMS. Technologie už sama dokáže lokalizovat volajícího a zaznamenat jeho pohyb. 

„Kromě videopřenosu může volající sdílet snímky z fotoaparátu i z galerie, textový chat funguje s automatickým jazykovým překladem v případě, že strážníci komunikují s cizincem. Nově může pracovník operačního oddělení sdílet videopřenos se svými kolegy v terénu, kteří vyrazili k zásahu,“ vysvětlil Libor Červený, ředitel Úseku infrastruktury Správy informačních technologií města Plzně. Portál Bezpečí umožňuje také díky připojení na aplikaci Záchranka předávat datové zprávy mezi strážníky a záchranáři, čímž se zjednoduší koordinace těchto dvou složek. 

Přemnožení divočáci terorizují okrajové městské části. Plzeň chce založit vlastní skupinu lovců na jejich odstřel

Přemnožená divoká prasata stále trápí okrajové plzeňské městské části. Divočáci tam totiž velmi snadno získávají potravu, a to především kvůli černým skládkám nebo neobhospodařovaným a zanedbaným soukromým pozemkům. S nástupem podzimu začalo...

Portál Bezpečí vytvořil tým aplikace Záchranka, který nadále pracuje na rozvoji nových funkcí. Kromě Plzně ho využívají také v Karlových Varech, Brně a Zlíně. Původně byl vytvořen pro zdravotnickou záchrannou službu, dnes funguje na všech jejích 14 centrálách a také v Rakousku a Maďarsku. Používá ho horská a vodní záchranná služba.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky Portál Bezpečí, bezpečnost ve městě, městská policie, technologie, videohovor s policisty, modernizace policie, videohovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všímavá žena videohovorem od mrtvého divočáka navedla strážníky přesně na místo, kde leželo mrtvé zvíře  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.