Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Evropský program přinese Plzni a okolí 3,8 miliardy, město peníze využije třeba ke stavbě tramvajové trati na Vinice

Nákup nových velkokapacitních tramvají, stavba sběrných dvorů nebo vznik nové tramvajové trati na Vinice. To je jen krátký výčet projektů, do kterých by měly zamířit peníze z evropských fondů. Plzeňská aglomerace, která zahrnuje Plzeň a 107 okolních obcí, získá do roku 2027 z takzvaných Integrovaných teritoriálních investic (ITI) 3,8 miliardy korun. Prostředky jsou určené na strategický rozvoj oblasti, kde žije okolo 308 000 obyvatel, což je polovina všech obyvatel Plzeňského kraje.

„Díky ITI můžeme efektivně plánovat, koordinovat a realizovat vybrané projekty financované v našem území. Již v předešlém programovém období vznikaly v Plzni a jeho okolí potřebné projekty, jako jsou přestupní terminály, cyklostezky, podpora vybavení odborných učeben na mateřských, základních a středních školách či rozšiřování jejich zázemí, výstavba infrastruktury zahrnující modro-zelené prvky a další,“ vysvětluje ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně Erich Beneš.

V minulém dotačním období v letech 2014 až 2020 se investovalo v plzeňské metropolitní oblasti prostřednictvím ITI 3,9 miliardy korun, podporu získalo 118 projektů. V současné době má západočeská metropole připraveno zhruba 50 záměrů, které chce díky ITI uskutečnit. Patří mezi ně například výstavba nové mateřské školy v Plzni-Újezdě, nákup nových velkokapacitních tramvají, doplnění přechodů pro chodce v křižovatce U Jána, vybudování lávky přes Rokycanskou ulici, realizace sběrných dvorů a separačních bodů, elektrifikace linek MHD nebo stavba nové tramvajové trati na Vinice, o které se mluví už dlouhé roky.


Vizualizace zastávky Brněnská v ulici Na Chmelnicích, vizualizace: SVSMP

„Plzeň se jako čtvrté největší město v republice neobejde bez velkých strategických investic. Ať už se jedná o stavby technického nebo jiného rázu, je pro nás zcela zásadní spolufinancování takových projektů z evropských dotací. Integrované územní investice proto vnímám jako nástroj, který je z pohledu regionálního rozvoje zcela nepostradatelný, a to nejen pro město Plzeň, ale pro celou Plzeňskou aglomeraci,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO).

Blovice chtějí upravit prostory okolo bývalé cihelny

„ITI je jediný nástroj, který zohledňuje zvýšené nároky obcí v bezprostřední blízkosti Plzně na rozvoj zejména vzdělávací, sociální a kulturní infrastruktury,“ podotýká starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany). „Právě pro tyto oblasti je to prakticky jediná možnost, jak nedoplácet na prudký rozvoj metropole na úkor našich běžných potřeb. Od toho se odvíjí projekty, na které jsme dosud žádali a napříště chceme žádat. Jinak jsme totiž v pasti toho, že potřeby se posuzují dle potřeby velmi heterogenních obvodů obcí s rozšířenou působností,“ dodal Sobotka.

Šestitisícové město v minulém období díky ITI vybudovalo centrum pro poskytování sociálních služeb, v současném období chce postavit například přestupní dopravní terminál. V nedalekých Blovicích chtějí z ITI revitalizovat brownfield v prostoru bývalé cihelny a těžebních prostorů. Za desítky milionů korun má vzniknout sportovně rekreační a oddechový areál.

ITI přináší evropské dotace z šesti operačních programů (OP). Nejvíc peněz půjde do aglomerace z programu IROP, a to 1,531 miliardy korun. Program podpoří zejména zelenou infrastrukturu, vzdělávání, sociální infrastrukturu, kulturu a cestovní ruch či dopravu. V OP Doprava je 1,476 miliardy korun na strategické dopravní projekty. OP Jan Ámos Komenský přinese do území téměř 376 milionů korun na rozvoj a posilování výzkumných a inovačních kapacit a zavádění pokročilých technologií. Dalších 252 milionů korun bude z OP Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost. Z OP Zaměstnanost plus získala aglomerace 45,9 milionu korun na podporu zaměstnanosti a adaptability pracovní síly na trhu práce a na podporu sociálního začleňování. Rámec pro OP Životní prostředí zatím čeká na závěrečný podpis, aglomeraci by měl přinést 200 milionů korun na projekty zaměřené na odpadové hospodářství.

Ohodnoť článek

Foto Visit Pilsen

Štítky Evropský program, investice, Integrované teritoriální investice, rozvoj města, aglomerace, nákup tramvají, stavba tramvajové trati

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropský program přinese Plzni a okolí 3,8 miliardy, město peníze využije třeba ke stavbě tramvajové trati na Vinice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.