Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Slíbil, ale vše neuklidil. Městu s původcem černé sládky po měsících došla trpělivost a pytle samo zlikvidovalo

Netradiční kriminální případ, který pomohla rozkrýt redakce Plzeňské Drbny, konečně spěje ke zdárnému konci. Začátkem srpna jsme vydávali článek o černé skládce čítající zhruba 40 pytlů s hoblinami a výkaly. Část hromady se povalovala na cestě za železničním viaduktem v Domažlicích ještě na konci října. Náš článek doputoval až k původci tohoto nepořádku, v němž se hnulo svědomí. Rozhodl se přiznat a taktéž slíbil, že zbytek odpadu uklidí. Slib ale úplně nedodržel, a tak město zakročilo.

Kde se vzala černá skládka na Cvičáku v Domažlicích? To byla otázka, kterou si obyvatelé chodské metropole kladli už od 28. července. Informace o vyšetřování jsme přinesli i na našem webu a zpráva posléze doputovala i k původci nepořádku, který se ke všemu přiznal.

„Vyklízeli jsme jednu nemovitost pár kilometrů od Domažlic. Nejspíš to byla nějaká bývalá dílna. Nový majitel, který nebyl místní, se toho chtěl co nejrychleji zbavit. Napadlo nás, že nejrychlejší bude to tam vyklopit. Odhadem to bylo nějakých 40 pytlů. Nešťoural jsem do nich. Byl jsem řidič a naložili mi to na korbu. Nebylo mi to úplně po srsti, ale dostal jsem za to zaplaceno,“ vysvětloval Lukáš L. redakci Plzeňské Drbny. Příběh zopakoval i policii a posléze i na domažlickém Odboru životního prostředí.

Městští strážníci ve spolupráci s Policií ČR vyslechli majitele poblíž stojících chat i provozovatele chovných stanic. Obrátili se dokonce i na cirkus, který tam v tu dobu byl.  Nic ale nevedlo k pachateli.

Samotné odklízení odpadu se ale vleklo, neboť se pytle válely na dvou různých pozemcích s různými majiteli. Jedním je soukromník, druhým Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). „ÚZSVM provedl odstranění černé skládky vlastními silami. Celkem bylo odvezeno 1 360 kilogramů odpadu, za jehož uložení na skládce Lazce zaplatil ÚZSVM 3 623 korun, náklady na odvoz byly vyčísleny na 657 korun. Poté, co bude řízení s pachatelem pravomocně ukončeno, bude ÚZSVM po původci černé skládky vymáhat úhradu za vynaložené náklady,“ upřesnila mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Lukáš slíbil, že zbylé pytle odklidí. „Uklidím to. Taková je dohoda s paní z magistrátu. Vše pak nafotím jako důkaz k řízení,“ sdělil naší redakci. Jenže pak mu údajně nevycházely směny v práci nebo byl nemocný. Odpad tam proto strašil až do 26. října. „Úklid byl proveden na základě objednávky odboru životního prostředí. V rámci výkonu státní správy bude náklady vymáhat na původci černé skládky, který se ke svému jednání doznal," informoval ředitel Domažlických technických služeb Jaroslav Zavadil. Lukáš nicméně tvrdí, že část odpadu také odvezl, konkrétně 140 kilo, na což má strvrzenku za uložení na skládce Lazce. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Kynčl, Martin Votruba, Městská policie Domažlice

Štítky černá skládka, odhozené odpadky, pytle s hoblinami, městská policie, domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Pěkný zkurvysyn a nejhorší na tom je,že to dělají ti co mají auta prachy a jsou líní to odvézt na skládku a je jim těžké za to zaplatit!!!!!!!Takže žadné socky a dezoláti,ale kurvy co volí současnou pětidemolici!!!!!!!!!!!

Úterý, 31. října 2023, 08:45Odpovědět

Slíbil, ale vše neuklidil. Městu s původcem černé sládky po měsících došla trpělivost a pytle samo zlikvidovalo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.