Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Drůbežárna v Brodu, kde bylo největší ohnisko ptačí chřipky, funguje opět naplno

Drůbežárna v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde veterináři na konci minulého roku zjistili dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR, je tři čtvrtě roku po likvidaci více než 740 000 slepic v plném provozu. Do tří hal firma Česká drůbež postupně navozila asi 780 000 nosnic, které nyní snášejí zhruba 720 000 vajec denně. Celkové škody, které firmě vznikly likvidací drůbeže, vajec a na výpadku tržeb, zatím nejsou vyčísleny, řekl jednatel Zdeněk Pašek. Ministerstvo zemědělství dosud firmě vyplatilo na zálohách na náhradu nákladů a ztrát 166 milionů korun.

Virus ptačí chřipky se v českém chovu poprvé objevil v červnu 2007. Případ z Brodu nad Tichou se svým rozsahem naprosto vymyká. Dosud nejvíce muselo být v jednom velkochovu utraceno zhruba 170 000 ptáků.

Výpočet celkových škod je podle Zdeňka Paška složitý, v úvahu se musí brát nejen náklady na likvidaci chovu a na jeho obnovení, ale také ušlé tržby. „Cena vajec se přitom neustále mění, když situace vypukla, byla výkupní cena vejce čtyři koruny, teď je asi 2,6 koruny. Mění se ceny krmiv i energií. Stát nám ale už část našich žádostí proplatil," řekl.

Firma požádala o tři zálohy podle zákona o veterinární péči. První zálohu 116 milionů korun obdržela 1. března a 9. června dostala druhou zálohu 50 milionů korun. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý uvedl, že žádost o třetí zálohu dosud není uzavřená a ministerstvo zemědělství s žadatelem spolupracuje na jejím vyřízení.

„Kompletní vyúčtování, respektive vyčíslení, celkové požadované náhrady v souvislosti s plněním nařízených mimořádných veterinárních opatření v ohnisku vysoce patogenní aviární influenzy v chovu drůbeže Brod nad Tichou nebylo chovatelem, společností Česká drůbež s.r.o., k dnešnímu dni předloženo," sdělil Bílý. Celkem podle něj ministerstvo zemědělství evidovalo v souvislosti s výskytem ptačí chřipky k 13. říjnu v celé republice 17 žádostí o náhradu škod. V letošním roce vyplatilo chovatelům dohromady 210,5 milionu korun.

V Brodu nad Tichou se nákaza se objevila v polovině jedné haly na konci prosince, postupně se dostala i do ostatních částí chovu. V lednu bylo utraceno všech 742 000 slepic, což bylo přibližně 15 procent nosnic ze zemědělských chovů v ČR. Zhruba 1000 tun usmrcené drůbeže se z hal odváželo do kafilerie od 4. do 15. ledna. Likvidovalo se také sedm milionů vajec, krmivo a podestýlka. Následovalo důkladné opakované čištění a dezinfekce celého areálu a závěrečné testování veterinární správou. Po nasazení a testování zkušební skupiny drůbeže, mohla firma chov obnovit začátkem dubna.

Jak se nákaza do chovu dostala? Nikdo neví

Kvůli nedostatku mladých nosnic nemohla naplnit najednou všechny tři haly. První halu naplnila před Velikonocemi nosnicemi z vlastní odchovny v Toužimi, do druhé halu přivezla v červnu nosnice koupené v zahraničí a třetí halu obsadila koncem prázdnin opět vlastními nosnicemi. „Jsme momentálně asi na maximální produkci 720 000 vajec denně, 90 procent produkce jde do obchodních řetězců v ČR," řekl Pašek.

Firma dodnes neví, jak přesně se nákaza do chovu dostala. „Přijali jsme ještě další bezpečnostní opatření pro maximální snížení rizika. Vybudovali jsme další šatny, sprchy a vnitřní schodiště pro personál, dezinfekční proudy na čištění obuvi, kamery a čidla na monitorování otevírání dveří, přeorganizovali jsme práci tak, že máme jednoho pracovníka, který se pohybuje jen venku a řeší všechny venkovní věci a dovnitř hal vůbec nechodí," vyjmenoval Pašek. Sítěmi, poklopy a oploceními se překryla malá retenční nádrž nebo ventilační výdechy na halách, v nepřetržitém provozu je dezinfekční brána před vjezdem a podobně. Provoz denně zajišťuje asi 11 lidí v halách a dalších 12 až 13 na třídičce vajec.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Kostík/ GŘ HZS

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa, Brod nad Tichou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Komedianti... Vážně jim to baštíte i s naviákem?

Čtvrtek, 19. října 2023, 19:29Odpovědět

Drůbežárna v Brodu, kde bylo největší ohnisko ptačí chřipky, funguje opět naplno  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.