Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V autě vezli společně živou a poraženou krávu. Přepravci hrozí pokuta až 10 milionů korun

Pokuta až deset milionů korun hrozí přepravci jatek z Plzeňského kraje, kterého zastavily na jihu Čech inspektorky krajské veterinární správy spolu s policií. Přepravce vezl v jednom prostoru živou jalovici společně s krávou, která byla poražena na hospodářství. Podle veterinární správy porušil provozovatel přepravy pravidla hygieny potravin, a také požadavky na pohodu převážených zvířat.

Kontrolu prováděly inspektorky veterinární správy společně s policií nedaleko Předotic na Písecku. Právě tady měli zastavit auto, které z jatek v Plzeňském kraji převáželo v jednom přepravním prostoru živou jalovici společně s krávou, která byla poražena na hospodářství. To je podle Státní veterinární správy v rozporu s legislativními požadavky pro oblast hygieny potravin.

„Legislativa umožňuje při splnění pravidel porážku jatečného zvířete na hospodářství. Zvíře musí být před poražením prohlédnuto schváleným veterinárním lékařem. Poražené zvíře musí být na jatka dopraveno hygienicky a bez zbytečného odkladu. S tělem poraženého zvířete je třeba zacházet jako se surovinou živočišného původu, přepravovat je v nehygienických podmínkách v jednom prostoru s živým zvířetem neodděleně odporuje legislativě,“ uvedl mluvčí Krajské veterinární správy Petr Vorlíček.

Přepravce navíc nesplňoval požadavky na welfare (pohodu pozn. redakce) živých zvířat přepravovaných na jatka. „Vézt živá zvířata společně s mrtvými, tak aby živá zvířata tato mrtvá zvířata vnímala a byla s nimi v bezprostřední blízkosti, způsobuje zvířatům stres. Zvířata v souvislosti s porážkou musí být ušetřena veškeré zbytečné bolesti, úzkosti nebo utrpení,“ vysvětlil mluvčí.

S provozovatelem přepravy bylo zahájeno správní řízení, ve kterém může dostat pokutu až do výše 10 milionů korun. Porušení v oblasti welfare zvířat bude postoupeno obci s rozšířenou působností Písek.


Přeprava skotu na jatka. Zdroj: Státní veterinární správa.

Další porušení

Nešlo ale o jediný prohřešek, který během kontrolní akce veterináři odhalili. Řešit museli také pochybení týkající se vzdálenosti přepravy. „Do limitu 65 kilometrů může zvířata bez administrativních povinností přepravovat každý chovatel. Avšak zmíněný přepravce absolvoval se dvěma naloženými krávami cestu delší. V případě delší cesty musí být splněny požadavky týkající se způsobilosti řidičů. Řidič přitom nepředložil žádné doklady, které by tyto povinnosti doložily,“ okomentoval Vorlíček.

I tento případ podle něj bude řešit obec s rozšířenou působností.

Ohodnoť článek

Foto Státní veterinární správa

Štítky Státní veterinární správa, SVS, převoz dobytka, mrtvá kráva, poražená kráva, porušení hygieny, pohoda zvířat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V autě vezli společně živou a poraženou krávu. Přepravci hrozí pokuta až 10 milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.