Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Jak se vám líbí vstupní brána do Borského parku? Slavnostně se otevře v pátek třináctého

Bývalá točna tramvají linky č.4 na severozápadním cípu Borského parku prošla výraznou proměnou. Nevzhledný prostor, kde byly veřejné záchodky a různé stánky, nahradila dlažba a prosklený železobetonový pavilon se zelenou střechou. Ten je propojen s druhou částí veřejných toalet. Průchod mezi nimi tvoří pomyslnou bránu do největšího městského parku v Plzni. Slavnostní otevření plánuje centrální obvod na pátek 13. října. Projekt zatím u Plzeňanů budí rozpaky. A jaký máte názor vy? Hlasujte v anketě uvnitř článku.

Až do prosince 2019 sloužil prostor pro tramvajovou točnu linky číslo 4. S pracemi na projektu proměny lokality za bezmála 40 milionů se začalo loni v srpnu. Dominantou se stal prosklený jednopodlažní pavilon se zelenou střechou o délce 80 metrů. Od poloviny října si tam budou moci lidé vychutnat kávu a zákusky. Zázemí by tam měla mít také půjčovna sportovních potřeb.

Jak se vám líbí vstupní brána do Borského parku?

Celkem hlasovalo808 čtenářů

„Je tam plno specifických detailů. Výrazným prvkem stavby jsou bezrámová okna, kdy čelní strana je téměř celá prosklená. Je to poměrně atypická věc. Zbytek stavby je z pohledových betonů, kdy jde o monolitickou železobetonovou konstrukci. Objekt má 6,5 metru na 75 metrů, jedna strana je prosklená, ostatní jsou z železobetonu,“ popsal Tomáš Duzbaba, výrobní ředitel společnosti Silnice Nepomuk, která měla stavbu na starosti.

V rámci příprav nechalo město vykácet 54 kusů dřevin a keřů o rozloze 1955 metrů čtverečních. Kácení se týkalo pouze prostor, kde by měl vyrůst nový objekt. Při zahájení stavby zaznělo, že tam zahradníci vysází náhradní dřeviny.

yNe všechny stromky vypadají, že jsou v dobré kondici.

Mezi komerčními prostory a veřejnými záchody je průchod, který budí dojem „vstupní brány“. Zajímavým prvkem je třeba zachování kolejnic po bývalé točně. Dlážděné „náměstíčko“ ale mnozí kritizují. 

„Přes léto bude betonová stavba a dlažba kolem šíleně rozpálená jako její okolí v podobě křižovatky u Borského parku. Co se třeba víc inspirovat u našich sousedů a používat přírodní materiály a budovy citelněji zasazovat do charakteru místa?“ ptá se třeba paní Monika. „Ty kovové věci kolem těch stromů jsou na co? Na sezení? To si tam v létě spálím zadek a v zimě k tomu přimrznu. Asi to nechápu,“ krčí rameny jedna z kolemjdoucích žen. Další se obávají, že si tam budou dávat dostaveníčko bezdomovci a další problémové osoby. Jiní se ovšem už nemohou dočkat, až se budou moci vydat do kavárny. „Jsem ráda, že tam bude kavárna a slušné wc pro veřejnost. S vizuálem problém nemám," doplnila Alena.

Jak to bude v plném chodu vypadat mohou lidé zjistit 13. října ve 13:13, kdy centrální městský obvod naplánoval slavnostní otevření tohoto objektu. Po přestřižení pásky bude následovat doprovodný program pro malé i velké. Prvních 113 příchozích dostane zmrzlinu zdarma, což se možná bude líbit těm, kteří říkají, že Brána do borského parku je vlastně předražený zmrzlinový stánek. „Děti určitě potěší oblíbená Culinka a její tancohrátky nebo soutěže, hry a dílničky, které pro ně připraví centrum volného času Skupovka. Od 17.00 pak bude podium patřit kapelám, nejprve zahraje folková Perníková chaloupka, po které nastoupí jazzová skupina The Dixie Hot Licks,“ láká mluvčí obvodu Michaela Adámková.

Bránu do Borského parku můžeme s nadsázkou přirovnat k obdobnému projektu, kdy na Slovanech na okraji lesoparku Homolka prošel proměnou nevyužívaný objekt ze 70. let 20. století. Jeden čas sloužil jako veřejné záchody, pak jako prodejna farmářských výrobků. Obvod spolu s novým nájemcem objekt za necelé čtyři miliony zrekonstruoval a nyní tam najdete útulnou kavárnu s terasou. V současné době je to jedno z nejnavštěvovanějších míst v této části města. Ateliér k světu dokonce za tento projekt získal ocenění Stavba roku Plzeňského kraje 2021, kdy zabodoval u poroty a také u veřejnosti.

Kavárna na náměstí Milady Horákové u lesoparku Homolka patří k nejnavštěvovanějším místům v obvodu, foto: Kafe Smetanka.

FOTOGALERIE: Brána do Borského parku je dokončena

Neděle, 1. října 2023, 17:50

FOTOGALERIE: Brána do Borského parku je dokončena
FOTOGALERIE: Brána do Borského parku je dokončena

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Brána do Borského parku, Borský park, vstupní brána, novostavba, železobetonová stavba, anketa, nová kavárna, půjčovna kol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Juřek

Jak se mi líbí? Chybí mi tam ty krásné vzrostlé borovice, které byly v tramvajové točně. Místo nich vidím na fotce pár živořících stromů - chcípáků...

Středa, 4. října 2023, 00:10Odpovědět

Aleš

Ohavné betonové monstrum, přes které ten park neni ani vidět.

Pondělí, 2. října 2023, 10:42Odpovědět

ANKETA: Jak se vám líbí vstupní brána do Borského parku? Slavnostně se otevře v pátek třináctého  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.