Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Deset tisíc a jedna kostička, model Eiffelovy věže i mnohé další mohou lidé obdivovat v přeštickém muzeu

Za Eiffelovkou nemusíte jezdit do Paříže, stačí se vypravit do Domu historie Přešticka. Právě tam totiž probíhá výstava Ašské kostičky, kterou připravil sběratel legendární Lego stavebnice Ondřej Balšán. Sám se může pyšnit zápisem v České knize rekordů, a to svou sbírkou inspirovanou Hvězdnými válkami. Na jižním Plzeňsko přivezl ukázat nejen kousky z této slavné sci-fi ságy, ale také závodní auta, model Kolosea nebo skoro metr a půl dlouhý Titanic z 9090 kostiček.

„Letos je expozice odlišná od předchozí výstavy. Tentokrát vitríny a výstavní plochu obsadily série Fabuland, což je série Lega, která se objevovala v 80. letech minulého století a zajímavostí je, že postavičkami byla zvířátka. Dále je tu k vidění celá série věhlasného archeologa Indiana Jonese. Ani on ještě v Přešticích nebyl,“ prozrazuje sběratel Ondřej Balšán.

Největší stavebnicí je bezesporu Eiffelova věž, kterou tvoří úctyhodných 10 001 kostek. Dechberoucí je také 1,4 metru dlouhý Titanic z 9 090 kostek nebo Koloseum z 9 036 dílků. „Na své si přijdou i milovníci vláčků. Vytvořil jsem několik věrných kopií lokomotiv Českých drah z Lego kostek,“ pochlubil se Ondřej.

Na výstavě samozřejmě nechybí ani kousky z populární série Hvězdných válek. Právě tato sbírka vesmírných lodí, bojových droidů i mnohých postav ze sci-fi světa George Lucase ašského sběratele proslavila. Stále si drží zapsaný rekord v České knize rekordů a v současnosti již sbírka modelů z této Lego série čítá k 800 setů, přičemž dva stejné byste hledali marně.

Expozice v Přešticích je připravena tak, aby si ji užili kluci i holky. Nejmenší návštěvníci si mohou pohrát s kostkami v dětském koutku.  Výstava potrvá do 19. listopadu letošního roku. Více informací najdete na webových stránkách dumhistorie.cz.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ondřej Balšán

Štítky Lego stavebnice, sběratel lega, rekordní sbírka, Ondřej Balšán, Dům historie Přešticka, tip na výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deset tisíc a jedna kostička, model Eiffelovy věže i mnohé další mohou lidé obdivovat v přeštickém muzeu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.