Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pochybných jednorázových elektronických cigaret bylo při kontrolách v Česku více než čtyřicet procent

Špatně označené složení našli hygienici u čtyřiceti procent z téměř čtyř stovek jednorázových cigaret s příchutí nabízených v kamenných obchodech. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví, pod něž hygienická služba spadá. Krajské hygienické stanice zaměřily na tento výrobek své kontroly v květnu a červnu letošního roku, zkontrolovaly 160 prodejen.

Jednorázové elektronické cigarety jsou stále oblíbenější, především mezi mladými lidmi. „Ti jsou přitahováni pestrobarevným balením výrobků s lákavými příchutěmi, přičemž označení jednotkových balení a způsob prodeje těchto výrobků ne vždy splňuje požadavky platných právních předpisů," uvedli hygienici ve vyhodnocení kontrol.

Celkově kontroloři prověřili 397 zařízení, s nikotinem i bez něj. Správný způsob značení složení nemělo 165 z nich. „Častá pochybení, kdy výrobky neuvádí seznam všech složek v sestupném pořadí podle hmotnosti, může mít vliv na spotřebitelovo rozhodnutí o užití či neužití výrobku, jakož i na jeho zdraví v případě, že by byl na některou z obsažených složek alergický či senzitivní," popsali. Často chyběl seznam všech složek cigarety nebo požadované údaje v českém jazyce.

Zatímco ve stravovacích zařízeních prodávali jejich provozovatelé elektronické cigarety správně označené, v jiných kamenných provozovnách hygienici zjistili nedostatky. „V některých případech nebyly výrobky nabízeny k prodeji na vyčleněném místě odděleně od ostatního nabízeného sortimentu zboží nebo bez zjevně viditelného textu zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let," sdělili.

Pochybení nejčastěji hygienici zjistili v Praze a Jihočeském kraji, navrhli 26 provozovatelům pokuty ve výší 125 tisíc korun a ve 14 případech podali podnět České obchodní inspekci. Jen v Praze bylo na základě kontroly staženo z trhu a zlikvidováno přes tisíc nevyhovujících jednorázových cigaret.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Olomouc

Štítky Česko, tabák, ecigarety, cigarety, kontrola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pochybných jednorázových elektronických cigaret bylo při kontrolách v Česku více než čtyřicet procent  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.