Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Místa bývalých kasáren a armádních posádek v Plzeňském kraji mapuje nová brožura

Místa bývalých kasáren, vojenských posádek a útvarů mapuje nová brožura Plzeňského kraje. Cílí na muže, kteří v regionu dříve sloužili základní vojenskou službu a chtějí navštívit místa známá z mládí. Z desítek lokalit, kde za minulého režimu sídlily v kraji až stovky vojenských útvarů, zůstalo dnes jen v Plzni krajské vojenské velitelství a armádní střelecký klub a v Klatovech opravárenský prapor, armáda provozuje také leteckou záchrannou službu z letiště v Líních.

„Většina mužů, kteří byli na vojně, vzpomínají, jaké to tehdy bylo. Byli mladí, plní života a hlavně zapomněli na ty špatné věci, které je potkaly. V dobrém vzpomínají, jak prožili vojnu, většinou na západ od Vltavy, v bývalých západních Čechách," popsal autor materiálu Jindřich Plescher. Podle něj se řada mužů na místa svého někdejšího vojenského působení vrací. Připomínají si místa známá z mládí a zajímají se o jejich osud.

Nový materiál má proto nejen popsat sídla bývalých kasáren v kraji, ale také zmapovat jejich současný osud a nabídnout další turistické zajímavosti v okolí. „Cílem je, aby se ti bývalí vojáci přijeli podívat na místa, kde sloužili, kraj ale nabízí možnosti pro celou rodinu, aby tu mohla strávit nějakou dobu na dovolenou nebo na pár dní a užila si region," uvedl Plescher.

Za minulého režimu byla podle něj od Vltavy na západ největší hustota rozmístění armády. „Protože to bylo na západní hranici s tehdejším imperialistickým světem. Posádky byly ve městech i vesnicích, dá se říci že v Plzeňském kraji sloužily vojnu statisíce, možná několik milionů mladých mužů," uvedl Plescher.

Například v Plzni bylo současně až kolem 10 000 vojáků základní služby, v některých kasárnách po kraji byly najednou až 2000 vojáků. Podél západní hranice byly kasárny, jednotky velikosti roty nebo čety, byla tu pohraniční stráž, protivzdušná obrana státu, zpravodajské, dělostřelecké nebo radiotechnické útvary možná až ve stovkách, dodal Plescher. V současnosti jsou armádou opuštěné areály většinou v majetku měst a obcí, které je přestavěly na byty, penziony pro seniory, školy nebo na průmyslové zóny.

Brožura byla slavnostně pokřtěna na Veletrhu cestovního ruchu ITEP, kam zavíralo přes 12 tisíc návštěvníků. Zatím je k dostání v budově krajského úřadu ve Škroupově ulici Plzni na oddělení cestovního ruchu. Brzy se dočká také distribuce do infocenter v Plzni a dalších městech. Pak bude k nalezení i na webových stránkách kraje

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Filip Burian

Štítky průvodce, bývalá kasárna, armáda, Plzeňský kraj, povinná vojenská služba, opevnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místa bývalých kasáren a armádních posádek v Plzeňském kraji mapuje nová brožura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.