Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Milovaný i nenáviděný růžový králík se dočkal očisty i nového nátěru, obvod teď řeší vlastnická práva

Kontroverzní socha proslulého růžového králíka se během uplynulých let stala symbolem plzeňské městské části Lochotín. V poslední době ale nebyl ušák v příliš dobré kondici. Barva byla vybledlá, některé části ulomené či popraskané. Svítící oči připomínaly už jen střepy v očních důlcích a v neposlední řadě se na díle vyřádili také sprejeři. V těchto dnech se ovšem vrací soše její původní podoba. Zrealizovat opravu je ale kvůli vlastnickým právům poměrně složité, proto by obvod chtěl mít králíka ve svém majetku.

„Známý lochotínský králík se opravuje. Několikadenní práce zahrnují mytí, odmaštění, opravu poškozených částí, nátěr, sanaci proti tvorbě mechů a plísní a nástřik unikátní nanotechnologií. Opravu hradí Západočeská univerzita v Plzni, která je majitelem uměleckého díla. S tou se nyní domlouváme na převodu vlastnických práv na náš obvod, neboť králík se za uplynulá léta stal symbolem Lochotína a chceme, aby tady našel své trvalé místo,“ uvedl první městský obvod na svých sociálních sítích.


Socha krátce po odhalení v prosinci 2015 a její ještě nedávný stav v červenci 2023.

Dílo Adama Trbuška, absolventa Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, stojí na Lochotíně od roku 2015 a místní si na sochu už zvykli. Proto je velmi trápil stav díla, který byl ještě donedávna opravdu strašidelný. Po sytě růžové barvě nebylo ani památky a při bližším pohledu bylo vidět, že se kus betonového ucha odlomil. Také na torzu lidského těla, které králík požírá, byly stále patrné nápisy od vandalů. Sochu už obvod několikrát nechal opravit, ale vždy jde o poměrně složitý proces. Socha sice stojí na území obvodu, ale stále patří univerzitě, která v případě jakéhokoli zásahu, musí oslovit autora sochy a probrat s ním opravu a případnou úpravu díla. Převedením do majektu města by se mohl celý proces zjednodušit.

„Univerzita má zadarmo vypůjčený pozemek, kde socha stojí. Smlouva se každý rok prodlužuje. Zezačátku byla tato spolupráce v pořádku, ale to se uvažovalo o tom, že tam socha bude rok až dva. Teď to bude za chvilku deset let. Myslím si, že by bylo správné, aby se králík symbolickou částku převedl do majetku města a my bychom se o něj po dohodě s autorem starali a udržovali ho,“ sdělil před časem Plzeňské Drbně místostarosta prvního městského obvodu Jiří Rezek (Piráti).

Socha stojí na křižovatce ulic Karlovarská a Studentská poblíž tramvajové zastávky. I po bezmála deseti letech stále budí silné emoce. Jedni ho milují, druzí by ho nejraději odstranili. V anketách ale vždy převážil názor, že králík na Lochotín už zkrátka patří. „Osobně jsem moc rád, že králík najde své trvalé místo ve veřejném prostoru, protože do něj patří. Od chvíle, kdy byla socha instalována, nenechává nikoho lhostejným. Lidé na ni reagují, nutí je přemýšlet a zajímat se o sdělení, které nese," řekl proděkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Josef Mištera.

Králíka krátce po odhalení počmárali vandalové

Dílo vysoké 4,7 metru oficiálně nazvané „Panoptikum“ se poprvé objevilo u křižovatky 10. listopadu 2015. Autor musel ještě před oficiálním odhalením sochy opravit prst, který z lidského torza ulomil neznámý vandal. O rok později se na soše objevily první vulgární čmáranice. V lednu 2017 zadrželi policisté přímo na místě sedmačtyřicetiletého muže, který fluorescenční barvou nastříkal torzo lidského těla a způsobil škodu za 15 tisíc korun. Dva roky po sobě pak další neznámý výtržník nakreslil na sochu hákové kříže a další nacistické symboly, za což hrozí až pětileté vězení.

Socha Panoptikum je bakalářskou prací Adama Trbuška, který se pro své dílo inspiroval slavným obrazem od Francisca Goyi, nazvaným Saturn požírající svého syna. 

Sochu už v minulosti poškodili vandalové.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miroslava Vejvodová, Zuzana Duzbabová

Štítky růžový králík, kontroverzní socha, socha králíka, Lochotín, ZČU, sutnarka, umění ve veřejném prostoru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milovaný i nenáviděný růžový králík se dočkal očisty i nového nátěru, obvod teď řeší vlastnická práva  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.