Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zdravotní sestry potřebují v plzeňském Nováčku jako sůl. Naší klientely se nikdo nemusí bát, vzkazuje vedoucí domova

PR článek

Domov pro osoby se zdravotním postižením Nováček funguje 24 hodin denně, 365 dní v roce. O čtyři desítky klientů se starají pracovníci v sociálních službách a zdravotní sestry. Jenže právě zdravotnic je momentálně nedostatek. Vedoucí domova se domnívá, že za nezájmem o tuto práci může být i strach z klientů s mentálním postižením. Podle ní jsou takové obavy naprosto zbytečné a práce v Nováčku je naopak klidnější než v hektické nemocnici. Podobně hovoří i další pracovnice a doufají, že se jim podaří najít nové kolegy.

Domov pro osoby se zdravotním postižením Nováček je jedním z pobytových zařízení provozovaných Městským ústavem sociálních služeb (MÚSS). Na webových stránkách MÚSS najdete v nabídce zaměstnání hned několik volných pozic. Nejvíce schází právě zdravotní sestry a pečovatelé. 

„Jsme celoroční pobytová služba a staráme se o klienty s mentálním postižením ve věku od šesti do 50 let. Klienti jsou u nás opravdu celý rok a někteří tu stráví mnoho let. V převážné většině jsme pro ně těmi nejbližšími, které mají. Nejsme domov, kde by byla velká obměna klientů. Chodí sem do školy a prožívají tady život jako kdyby byli doma. Rodinu a klasický domov jim samozřejmě nenahradíme,“ říká úvodem vedoucí Nováčku Věra Kotrbatá.

Kapacita domova se sídlem v Rabštejnské ulici v Bolevci je 44 klientů. „Máme tu oddělení zdravotní péče a oddělení výchovy. Na zdravotní péči jsou imobilní klienti, kteří potřebují zvýšenou zdravotní péči. Na tomto oddělení prioritně slouží zdravotní sestřičky. Na oddělení výchovy máme čtyři patra po osmi klientech, kde jsou především pracovníci v sociálních službách. Těch je zde nejvíce, ale na zdravotní péči potřebujeme hlavně všeobecné zdravotní sestřičky,“ podotýká Kotrbatá.

U nás hned vidíte výsledky své práce, říká ředitel Městského ústavu sociálních služeb města Plzně

Zdravotní sestry a pečovatelky jsou obecně velmi žádanou profesí a dvojnásobně to platí v sociálních službách. Městský ústav sociálních služeb (MÚSS) aktuálně hledá desítky lidí, kteří by pomohli s péčí o seniory. Práce je to náročná, odměnou je...

 

Na čtyři desítky klientů připadají v současné době jen tři sloužící zdravotní sestry. V ideálním případě by jich mělo být dvojnásob. „Je to opravdu akutní problém. Pracovníků v sociálních službách máme 22, ale u nich je to jednodušší. Mohou to totiž dělat i lidé se základním vzděláním, kterým jsme schopni zprostředkovat kurz pracovníka v sociálních službách. Sestřičky musí mít alespoň střední zdravotnickou školu. Aby ale mohly pracovat bez odborného dohledu, tak potřebují vyšší vzdělání, a to buď DiS. nebo bakaláře. Pak mohou pracovat samostatně na noční nebo odpolední směně,“ vysvětluje vedoucí.

Studenti zdravotnických škol většinou po složení zkoušek nastupují do nemocnic, kde se dostanou k výkonům, o nichž se učí při studiu. V Nováčku je práce trochu jiná. „Naše klienty netrápí chronická onemocnění. U nás jde o podávání léků, občas nějaký převaz nebo krmení do PEGU (set pro výživu přes stěnu břišní do žaludku). Tady sestřička částečně dělá i ošetřovatelskou péči,“ vyjmenovává Kotrbatá.

Strach je naprosto zbytečný

„Spousta sester se bojí klientely s mentálním postižením. Hlavně dětí. Není se čeho bát, a to i přesto, že pečujeme o klienty s chováním náročným na péči," říká vedoucí a podobně mluví také ošetřovatelka Veronika. „Jsem tu od letošního ledna, předtím jsem tři roky pracovala v domově seniorů a musím říct, že tady je to poprvé, kdy ráno vstanu a těším se do práce. Dává mi to větší smysl a mám pocit, že u dětí více vidím výsledky své práce,“ popisuje.

Rok pomáhá v Nováčku také Daniela, která aktuálně studuje na zdravotní sestru. „Jsem tu spokojená. Jak je tu klidnější prostředí, takže se dostanu i k učení. Vyhovuje mi to. Je tu příjemné prostředí. Klientů jsem se nebála. Počítala jsem s tím, že tady bude nutné s dětmi manipulovat, třeba je zvedat, poponést a podobně,“ uvedla.

Současné zdravotní sestry slouží v Nováčku už mnoho let. Jedna z nich je už dokonce v důchodovém věku, a proto by uvítaly nové posily. „Nabízíme zájemcům zkoušku v provozu, aby věděli, o koho se tu staráme. Každý malý pokrok našich klientů je pro nás velkou odměnou, stejně jako jejich zpětná vazba, která se nám dostává. Třeba, když nám řeknou, že nás mají rádi a podobně,"uzavřela vedoucí. 

Městský ústav sociálních služeb je příspěvkovou organizací města Plzně a poskytuje pobytové služby pro seniory v zařízeních DZR Sněženka, Čtyřlístek a Petrklíč. Dále poskytuje služby pro osoby se zdravotním postižením v zařízení DOZP Nováček a v denním stacionáři Jitřenka. Kromě toho poskytuje také terénní služby seniorům a osobám se zdravotním postižením. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Městský ústav sociálních služeb, MÚSS, zdravotní sestry, Nováček, lidé s mentálním postižením, pracovní místa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotní sestry potřebují v plzeňském Nováčku jako sůl. Naší klientely se nikdo nemusí bát, vzkazuje vedoucí domova  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.