Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vandal urval hlavu bronzové soše Hurvínka na náměstí Republiky, policie po pachateli intenzivně pátrá

, aktualizováno 11. září 2023, 11:12

Vrchol barbarství! Tak komentují Plzeňané čin zatím neznámého vandala, který dekapitoval Hurvínka ze slavného sousoší na náměstí Republiky. Dílo kanadské sochařky českého původu Ley Vivot zdobí prostranství před katedrálou od roku 2020. Se slavnými loutkami se fotí nejen místní, ale také mnozí turisté. Není to ale zdaleka poprvé, co se Spejbl s Hurvínkem stali oběťmi chuligánů. Jejich sochy v Šafaříkových sadech muselo město v minulosti dokonce vyměnit.

„Policisté zjistili, že u sochy měla stát skupina několika mužů, měla být slyšet velká rána a Hurvínkova hlava se pak kutálela po zemi. Jeden z mužů měl Hurvínkovi hlavu nasadit zpět na tělo a všichni pak utekli. Policisté provedli ohledání místa činu, zajistili stopy, mezi jinými i hlavu Hurvínka. Škoda dosud nebyla vyčíslena. Ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Mají k dispozici kamerový záznam, který v současné době vyhodnocují," uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Případem žije doslova celé město. „Vandalství je barbarství! V tomhle případě je pachatel nejspíš také pořádný pitomec,“ neskrýval rozhořčení dokonce ani primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). „Tohle je vyústění dlouhodobé série podobných incidentů, které se odehrávají na nejsymboličtějším místě Plzně, na náměstí Republiky. Pravidelně zaměstnanci Bistra řeší tyto problémy s městskou policií i Policíí ČR, ale bez efektu,“ podotkla Kristýna Nachtmann Švédová z Nadačního fondu Plzeň sobě, který nechal sochy zhotovit.

Autorkou soch je umělkyně Lea Vivot, která slavné plzeňské rodáky posadila na lavičku s výhledem na katedrálu. Sochy jsou v životní velikosti, hýbou hlavou a Hurvínek dokonce i protáčí své ikonické oči. Tedy protáčel. Fotografie zničené sochy koluje po sociálních sítích a lidé neskrývají své rozčilení a volají po potrestání. „Ten, kdo to udělal by potřeboval velký výprask. Zaplatit škodu a zavřít do kriminálu,“ má jasno například paní Naďa.

Výše škod zatím není vyčíslena. Samotná Hurvínkova hlava přitom váží zhruba 20 kilogramů a je z bronzu. „Škoda se skládá z více komponentů - máme materiál i uměleckou a výtvarnou hodnotu, které se vyčíslit nedají. Ohledně materiálu se bavíme ve vyšších desítkách tisíc korun na opravu," dodala Nachtmann Švédová. 

Vandalové znectili sochy i dříve

Od 14. června 2002 stojí sousoší Spejbla a Hurvínka také v Šafaříkových sadech. Sochy vznikly podle návrhu výtvarníků Jaroslava Plejskala a Savasse Vojatzoglu. Z epoxidové pryskyřice je odlil plzeňský sochař František Bálek. Ještě téhož roku ale dílo poničili vandalové, kteří postupně připravili o hlavu obě dvě slavné postavičky. Vedení města tehdy rozhodlo, že nechá vyrobit odolnější bronzovou repliku. Ta byla slavnostně odhalena v dubnu 2003. Poškozením soch vznikla městu škoda přes 160 tisíc korun.

Sochy slavných loutek stojí také v městském sadovém okruhu, zdroj: Pavel Cvrček, rok: 2018, © CC-BY-SA 4.0

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dana Jankovcová

Štítky vandal, poškození sochy, socha spejbla a hurvínka, lea vivot, bronzová socha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladik Cechura

No vy už tam nemáte ty kamery?Proto se tam snad instalovali aby jste chytili pachatele.Nebo to jsou Ukrajinci že jsou nepostižitelný

Pondělí, 11. září 2023, 11:22Odpovědět

Karel Poláček

Zdá se, že lidé si vylévají svůj hněv způsobený frustrací ze zhoršující se hospodářské situace na nebohém Hurvínkovi a Spejblovi. Vandal urval hlavu bronzové soše Hurvínka. Jediným adekvátním trestem pro pachatele je také urvat mu hlavu, jakmile bude lapen. Podle toho jak jedná, lze mít oprávněně za to, že ji nepotřebuje, protože ji beztak nepoužívá.

Pondělí, 11. září 2023, 08:38Odpovědět

Baron Kocharovski

LIDI JSOU "HNUS" sám o sobě. (psal jsem to dnes už jinam - a tady to musím zopakovat). NECHÁPU, co asi někoho "vede" k tomu, aby zničil sochu...

Pondělí, 11. září 2023, 13:34Odpovědět

Vandal urval hlavu bronzové soše Hurvínka na náměstí Republiky, policie po pachateli intenzivně pátrá  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.