Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nedostatek parkovacích míst má na Lochotíně vyřešit třípodlažní zelené parkoviště za 100 milionů

Obrovský nedostatek parkovacích míst trápí obyvatele největšího plzeňského sídliště dlouhodobě. Pomoci by jim měl třípodlažní parkovací dům, který vyroste vedle obchodního centra Atom v Sokolovské ulici v Plzni na Lochotíně v prostoru stávajícího parkoviště. Stavba vyjde na sto milionů korun.

Objekt má mít zelenou fasádu z popínavých rostlin a disponovat 179 parkovacími místy. To znamená o více než sedm desítek parkovacích stání v této lokalitě navíc. Vedení města plánuje, že střecha vícepodlažního parkoviště by v budoucnu mohla být vybavena nabíjecími stanicemi na elektromobily. Stavět se začne v počátku roku 2025.

„Hledáme způsoby, jak ulevit obyvatelům sídlišť, kde je velký nedostatek parkování. Tento pilotní projekt významně navýší kapacitu stávající parkovací plochy prostřednictvím lehké, modulární konstrukce. Třípodlažní budova bude částečně zapuštěna do terénu, což umožní lepší využití prostor bez nutnosti záboru další zeleně. Je to úsporné řešení s cílem co nejméně zasáhnout do stávající podoby místa,“ přiblížil Pavel Bosák (Piráti), technický náměstek primátora.

Džungle uprostřed betonu

Celkový vzhled domu oživí unikátní zelený rostlinný povrch. „Fasáda z vypnuté sítě ocelových lanek určená k porůstání rostlin přispěje k udržení zelené složky prostoru. Květníky pro zeleň, které budou umístěny na okrajích střechy, poslouží zároveň jako zábradlí. Zalévání rostlin bude řešeno zachycenou dešťovou vodou,“ popisuje projekt vedoucí magistrátního odboru investic Pavel Grisník.

Střešní konstrukci vytvoří ocelový rám s barevným nátěrem. „Střecha bude mít především stínící funkci. Je na ní možné instalovat jakékoliv stínící prvky včetně rostlin. Stínění ale mohou zajistit i solární panely, kterými by se dalo zajistit osvětlení objektu, případně i nabíjení elektromobilů,“ vysvětuje Bosák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vizualizace

Štítky Plzeň, parkoviště, parkovací dům, Atom, Lochotín, Bosák, sídliště, auta, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedostatek parkovacích míst má na Lochotíně vyřešit třípodlažní zelené parkoviště za 100 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.