Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pochybná společnost bombarduje obce a firmy fakturami za nevyžádané služby. Šmejdské praktiky, říká starosta

Před pochybnými praktikami společnosti Data Webmaster varoval před nedávnem starosta obce Tetín Matěj Hlavatý (STAN). Ten na sociální síti X zveřejnil případ, kdy odmítl služby společnosti, která nabízí zařazení kontaktů obce do veřejné databáze wwwregistr.cz. I přes odmítnutí mu týden poté na obecní úřad dorazila faktura za služby, které si neobjednal. Podle dostupných informací nejde o jediný takový případ a společnost svými fakturami bombarduje nejen obce, ale také různé spolky nebo firmy.

„Používají taktiku, že vám telefonicky sdělí informaci o tom, že jste na nějakém důležitém seznamu na internetu, kde budete pro širokou veřejnost lépe dohledatelní a když nezaplatíte, tak to smažou. Když mi volali, říkal jsem jim, ať to tedy smažou a už mi nevolají. Přesto se to opakuje každý rok. Jsou stále více urputnější,“ řekl redakci Drbny starosta Matěj Hlavatý, který zveřejnil na síti X také fakturu zaslanou společností.

Zároveň dodává, že se může najít někdo, kdo za neobjednané služby společnosti zaplatí. „Chápu, že na to někdo může naletět. Nejspíš se to stane lidem, kteří úplně nerozumí internetovému prostředí. Často neví, že když mají internetové stránky, nemusí si platit nějaké další prezentace. Tahle firma zkouší nejen podvodné telefonáty, kde vyčkávají na souhlas, kdy řeknete nějaké „ano“, aby vám zasmluvnili služby. Pokud se nenecháte nachytat, tak to zkouší jiným stylem a pošlou vám rovnou na účtárnu fakturu, která se tváří, že je za nějaké služby, které máte zaplatit. Jelikož ale třeba u nás máme na úřadě dohodu, že všechny faktury k proplacení musím schválit já, tak tohle jim u nás neprošlo. Když někdo na zaslanou fakturu nereaguje, zasílají i upomínky,“ popisuje starosta a dodává: „Jelikož znám praktiky těhle šmejdů už delší dobu, tak se snažím lidem radit, aby nenaletěli.“

Zda jde o běžnou praktiku, jsme se pokusili zeptat také samotné společnosti Data Webmaster. Ta však na internetových stránkách wwwregistr.cz neuvádí telefonní číslo a na dotazy zaslané e-mailem do dnešního dne nezareagovala. Firma však na webu uvádí, že se „zálohové faktury (výzvy k úhradě) rozesílají na základě koupené databáze za účelem marketingové nabídky reklamy. V případě neuhrazení zálohové faktury (výzvy k úhradě) nemá poskytovatel marketingových služeb žádné právo částku vymáhat a nevznikají tím žádné povinnosti pro kontaktovaný subjekt.“ Na faktuře adresované obci Tetín přitom není uvedeno ani slovo o zálohové faktuře. Naopak je nadepsána pouze jako „výzva k úhradě“.

To, že právě zaslaná faktura může vyvolávat dojem nutnosti okamžitého uhrazení několikatisícové částky, dokazují další případy, které jsou k dohledání například na webu vasestiznosti.cz provozovaného dTestem. „Přišel nám e-mail, který se mi nejeví jako seriózní nabídka, ale spíše jako pokus o vylákání prostředků ze spolku, který nemá o komerční reklamu zájem. Konkrétně přišla zpráva s předmětem "Výzva k úhradě" a obsahem: Dobrý den, fakturujeme Vám internetovou prezentaci Vaší firmy pro dohledatelnost na stránkách wwwregistr.cz...,“ popisuje například vlastní zkušenost Jan Fischer. Že podobné pokusy o vylákání peněz nejsou něčím ojedinělým, dokazují také další případy na webu vasestiznosti.cz.

„Jestliže by se tedy jednalo o spotřebitele, mohl by se v takovém případě spotřebitel i obrátit se stížností na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce, jelikož by se mohlo jednat o agresivní obchodní praktiku podle přílohy číslo 2 zákona o ochraně spotřebitele. Obchodní praktiky jsou vždy považovány za agresivní, pokud prodávající opakovaně činí spotřebiteli nevyžádané nabídky prostřednictvím telefonu, faxu, elektronické pošty, nebo jiných prostředků přenosu na dálku,“ vyzývá dTest.

Česká obchodní inspekce se ale v tento moment ničím takovým nezabývá. „V souvislosti se společností Data Webmaster, v tuto chvíli neevidujeme žádné podání spotřebitelů a nevedeme žádné řízení,“ doplňuje pro redakci Drbny mluvčí inspekce František Kotrba.

Společnost Data Webmaster aktuálně sídlí na brněnské virtuální adrese Třída Kpt. Jaroše 1922/3 a jejím jednatelem je Michal Garabík. Ten mimo jiné stojí také v čele firem Info Data a Info Webmaster.

S pochybnými praktikami, které používá brněnská společnost, se české firmy setkávají už delší dobu. Jako přes kopírák působilo například jednání společnosti Web Data, provozující portál wwwprezentace.cz. O ní v loňském roce informoval například portál Domácí noviny. Společnost tehdy inkasovala za zveřejnění kontaktů firem na svém webu pět tisíc korun. K přesvědčení důvěřivých lidí používala naprosto totožné praktiky i vizuál webu. Firma Web data má navíc aktuálně exekuci na obchodní podíl a jednatel Jan Lukl má adresu trvalého pobytu na městském úřadě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Google Street View

Štítky Matěj Hlavatý, Tetín, spotřebitel, Starostové a nezávislí, Jan Fischer, František Kotrba, Česká obchodní inspekce, Data Webmaster, faktura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pochybná společnost bombarduje obce a firmy fakturami za nevyžádané služby. Šmejdské praktiky, říká starosta  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.