Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Centrum služeb pro bezdomovce za 120 milionů už pomáhá potřebným. V Plzni žije zhruba 400 lidí bez domova

Bezdomovci a lidé se závislostí na alkoholu mohou nově využívat nízkoprahové denní centrum, noclehárnu a azylový dům Patronus ve Wenzigově ulici v Plzni. Náklady dosáhly na bezmála 120 milionů korun, přičemž dvě třetiny pokryla evropská dotace. První budova se nachází vedle Domova sv. Františka, čímž došlo k rozšíření jeho kapacit. Druhý objekt poslouží jako azylový dům pro alkoholově závislé. V Plzni je bezdomovců několik let kolem čtyř stovek. Téměř třetinu tvoří cizinci, 95 procent z nich jsou Slováci.

Patronus je ekologicky řešený. Jeho zelená fasáda zabraňuje přehřívání a sálání tepla z budovy. Na objektu je rovněž zelená střecha, která pomáhá lépe hospodařit s dešťovou vodou a zabraňuje přehřívání interiéru budovy.

„Cílovou skupinou jsou muži a ženy od 18 let bez domova se závislostí na alkoholu, kteří chtějí řešit svou nepříznivou situaci, ale potřebují také podporu odborníků. Právě díky odborné pomoci dostanou příležitost svůj život změnit. Zaměstnanci domu budou klienty učit, jak mají aktivně využívat volný čas, nebo jak se starat o sebe a o domácnost. Tato služba bude přínosem nejen pro klienty samotné, ale také pro celou společnost,“ vysvětlil radní města pro oblast sociální a aktivní život seniorů Jiří Šrámek (ANO).

Do azylového domu mohou lidé i se svými psy

Azylový dům poskytne lidem na přechodnou dobu ubytování a prostřednictvím individuální sociální a terapeutické práce jim pomůže se znovuzačleněním do společnosti. Zařízení pro 26 osob provozuje Armáda spásy. Klienti budou platit 170 korun za den.

„Dům Patronus, ač se jedná o azylový dům podle zákona, je specifickou službou zaměřenou na lidi s problémovým užíváním alkoholu, což je v České republice novinka. Žádná jiná pobytová služba zaměřená na tyto osoby u nás není,“ podotkl ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Klienti budou ubytováni v jednolůžkových pokojích se sociálním zařízením společným pro dva pokoje. „Na každém patře mají k dispozici kuchyňku vybavenou elektrospotřebiči a nádobím, využívat mohou také prádelnu s pračkou a sušičkou. Obyvatelé azylového domu jsou povinni podílet se na chodu zařízení, tedy uklízet společné prostory nebo pečovat o zahradu. Velkou výhodou je, že si s sebou mohou vzít své psí kamarády,“ popsala radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení Světlana Budková (STAN).

Domov sv. Františka se dočkal rozšíření

Kromě nového azylového domu došlo také k rozšířen kapacit Domova sv. Františka, jehož provoz zajišťuje Městská charita Plzeň. „Nízkoprahové centrum mělo doteď kapacitu 40 osob v jeden okamžik. Přesunem do nové budovy vzrostla na 60 osob. V noclehárně v novém objektu je 56 lůžek. Současných 45 zachováme pro zimní období od 1. listopadu do konce března," upřesnil vedoucí domova Džemal Gërbani. V nejsilnějších mrazech je podle Gërbaniho zájemců o nocleh maximálně 150, v běžné době do stovky

„V rozšířeném Domově sv. Františka funguje noclehárna, nízkoprahové denní centrum, je tam také administrativní zázemí pro personál, technické zázemí a sklad. Novinkou je vnitřní pobytový dvůr,“ doplnila Budková s tím, že i tento objekt disponuje zelenou střechou.

Plzeň si nechala v roce 2021 zpracovat průzkum a rozsáhlou koncepci pro práci s bezdomovci, která zmapovala jejich potřeby i pohledy ostatních obyvatel města. Poté přijala koncepci, která obsahovala mimo jiné posílení sítě zařízení poskytující služby pro lidi bez domova. Centrum začalo město stavět loni v lednu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch

Štítky Centrum služeb pro bezdomovce, lidé bez domova, Doman sv. Františka, bezdomovectví, Patronus, závislost na alkoholu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Tyto služby jsou velice důležité,protože né všichni bezdomovci si za to můžou sami a vy nevíte zdase to nemůže stát i vám!!!!!!!!Obzvlášt dnes v době žido-Fialové drahoty!!!!!!!!!

Středa, 6. září 2023, 09:45Odpovědět

Centrum služeb pro bezdomovce za 120 milionů už pomáhá potřebným. V Plzni žije zhruba 400 lidí bez domova  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.