Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Plzeňští hasiči pomáhají kolegům z Karlovarského kraje s hašením obrovského požáru u hnědouhelné elektrárny

S požárem skládky pražců a dalšího dřevěného odpadu poblíž areálu hnědouhelné elektrárny Tisová na Sokolovsku bojují hasiči od pátečního večera. Na místě jsou kromě místních hasičů také jejich kolegové z Plzeňského, Ústeckého, Středočeského a Libereckého kraje. Množství zplodin ve vzduchu pravidelně monitorují experti z laboratoře Třemošná. Oheň už se nešíří a hasičům se ho podařilo dostat pod kontrolu. Na místě zasahují také dva vrtulníky.

„Také hasiči z našeho kraje pomáhají s hašením v Tisové na Sokolovsku. Na žádost velení na místě zásahu působí laboratoř Třemošná, CHS Košutka, HS Slovany, HS Tachov, JSDHO Tučná, JSDHO Nýřany a spojový vůz krajského ředitelství HZS Plzeňského kraje,“ shrnul mluvčí plzeňských krajských hasičů Petr Poncar.

Oheň vypukl v pátek večer. Obrovský černý sloup dýmu a plameny sledovaly obyvatelé Sokolova i širého okolí. Ještě dnes je i ve vzdálenějších částech regionu cítit štiplavý zápach. U zásahu proto bude až do odvolání výjezd chemické laboratoře z Třemošné, která pravidelně monitoruje a měří zplodiny hoření ve vzduchu. „Měření provádí v ulicích Sokolova a okolních obcích. Z místa požáru stále stoupá sloupec kouře, žádné měření ale dosud nezjistilo žádné koncentrace nebezpečných zplodin hoření ve vzduchu," ujistil mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

Zásah je pro hasiče velmi náročný a musí se často a pravidelně střídat. „Další velké střídání, hlavně jednotek z Karlovarského kraje, je plánováno na neděli. Na místě jsou již posily z okolních krajů, žádaly jsme velkoobjemové cisterny. Vyžádaný byl rovněž speciální automobil s velkou zásobou pěnidla. V průběhu hašení se zranilo několik hasičů. S ohledem na množství hořícího materiálu lze předpokládat dlouhotrvající zásah v řádech několika dní," odhaduje Kasal.

„Záchranáři během večera ošetřili tři hasiče. Jeden byl převezen s lehkým zraněním do Sokolovské nemocnice,“ uvedl mluvčí krajské záchranky Radek Hes. Policie uzavřela cesty k areálu a odklání vozidla. „Řídí tam dopravu a do míst pouští jenom ty, kteří tam bydlí nebo pracují, aby se zachovala průjezdnost pro záchranné složky," sdělila policejní mluvčí Zuzana Churáňová.

S hlášením pomáhají vrtulníky

Oheň se již nešíří a hasiči se mohou plně věnovat likvidaci samotného požáru. „Stále platí vyhlášený zvláštní stupeň požárního poplachu. V ranních hodinách zasahující hasiči přešli z požární obrany do požárního útoku, kdy už není primární ochrana okolí a zastavení šíření. Nasazeno je patnáct útočných vodních proudů, zhruba od půl deváté dopoledne je zahájeno i letecké hašení. Dva vrtulníky nabírají vodu v jezeře Medard,“ popsal Kasal. Na místě je nasazeno 72 kusů požární techniky.

Zásah komplikují lidé, kteří si to tam jezdí fotit

„Prosím všechny, aby žádným způsobem neblokovali příjezdové cesty na místo požáru či například prostor u vrtulníků. Chápeme, že obyvatelé chtějí vidět co nejvíc ze zajímavého zásahu, musíme ale dbát hlavně na bezpečnost jak zasahujících, tak právě i sledujících obyvatel. Jejich přítomnost v blízkosti požáru či u místa, kde zasahují vrtulníky, není bezpečná," upozorňuje Kasal.

Majitelem elektrárny i sousedních pozemků je Sokolovská uhelná. Skládka pražců leží sice na pozemcích Sokolovské uhelné, ale je pronajata soukromé firmě. Podnik ale poskytuje součinnost při likvidaci požáru. Událostí se již zabývají kriminalisté a zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Škody se budou podle odhadů pohybovat ve vyšších desítkách milionů. Policie nevyloučila cizí zavinění.

Nedaleko probíhá mistrovství ČR v požárním sportu

V Sokolově aktuálně probíhá mistrovství republiky profesionálních i dobrovolných hasičů v požárním sportu. V rámci přípravy museli hasiči vyčlenit větší počet hasičů na tuto sportovní akci, přičemž stále musí být stoprocentně připraveni vyrazit k zásahům. „Účast sportovců na mistrovství tak žádným způsobem neovlivňuje možnosti hasičů u požáru u Tisové. Na stadionu je sice aktuálně na šest set hasičů z celé republiky, jakékoliv jejich nasazení u požáru není jednak potřeba, ale navíc s ohledem na jejich momentální statut sportovců, tedy bez řádného zásahového vybavení, by to ani nebylo možné,“ vysvětluje Martin Kasal.

Posily z okolních krajů byly vyžádány hlavně kvůli potřebě speciální techniky. „Zásahová činnost má vždy prioritu nad vším ostatním, v Sokolově i u Tisové se v tuto chvíli zvládá obojí, tedy jak vrcholový sport, tak i požár ve zvláštním stupni,“ dodal Kasal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky rozsáhlý požár, požár pražců, požár Tisová, hasiči pomáhají kolegům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští hasiči pomáhají kolegům z Karlovarského kraje s hašením obrovského požáru u hnědouhelné elektrárny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.