Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zelenou Horu proslavili Černí baroni, kraj chce ze zchátralého zámku udělat turistický klenot

Zámku Zelená Hora u Nepomuka, známému díky románu a filmu Černí baroni, svitla naděje na záchranu. Památka, kostel, kaple a hospodářský dvůr by měly projít obnovou za stovky milionů korun a díky novým expozicím odvypráví návštěvníkům historii místa i příběhy o perzekucích církví a komunistické totalitě. Na projektu spolupracuje Plzeňský kraj s Ústavem pro studium totalitním režimů (ÚSTR) a organizací Post Bellum – Paměť národa.

Zámek je hojně vyhledávaným turistickým cílem a každoročně jej navštíví desítky tisíc návštěvníků. Jeho stav je ale na pováženou a o obnově se mluví už několik let. Nyní se ale zdá, že se věci konečně daly do pohybu. Následujícího tři čtvrtě roku budou probíhat základní stavební, historické a technické průzkumy areálu, které vyjdou Plzeňský kraj na milion korun.

Obnovu památky může podpořit také veřejnost. Již tuto sobotu 19. srpna vystoupí Plzeňská filharmonie v rámci Koncertu pro Zelenou Horu. Představení se odehraje od 20:00 v obci Klášter. Koncert odvysílá také Česká televize. Přímý řenos bude spojen se sbírkou Paměti národa.

Podle vize kraje by se měla Zelená Hora stát klenotem v nabídce turistický destinací v západních Čechách. Do budoucna by měla nabídnout komplexní návštěvnický program založený na nejvýznamnějších historických fenoménech, s nimiž je zámek spojen. Konkrétně půjde například o obnovení návštěvnické trasy v zámeckých interiérech, která byla přístupná veřejnosti ve 20. a 30. letech minulého století.

„Pro její rekonstrukci stále existují a jsou dostupné dobové artefakty. Návštěvníka může přitáhnout i místo nálezu Rukopisu zelenohorského, původní středověké podzemí, hradní poutní kostel nebo místo výhledu ze zámecké věže. Zájem návštěvníků o novodobé dějiny bude směrován na moderně pojaté expozice založené na příbězích konkrétních osobností a pamětníků a reflektující období totalitních režimů včetně perzekuce selského stavu, církví a věřících, šlechty a podobně,“ shrnula mluvčí krajského úřadu Helena Frintová.

První fáze obnovy se zaměří na sociální zázemí a vstup do zámku

Areál zámku Zelená Hora a především jeho okolí utrpělo zejména v časech totality, kdy jej využívala armáda. Současný technický stav vyžaduje zásahy, které omezí bezpečnostní rizika a zajistí návštěvníkům základní obslužný standard, jako jsou například parkování, toalety nebo prostor pro občerstvení.

„Plzeňský kraj pro naplnění výše uvedené vize podpoří obec Klášter finanční podporou na pořízení podmiňující technické dokumentace. Pomoci hodlá také poskytnutím odborných kapacit pro vedení projektu obnovy i souběžného provozu areálu tak, aby návštěvníci i za současných podmínek měli z návštěvy co nejpříjemnější prožitek. Dokonce se již nyní pracuje na přípravě projektu, díky kterému by v první fázi obnovy měly být zlepšeny podmínky pro příchod, vstupní obsluhu návštěvníků, vybudování potřebného sociálního zázemí a snad i rekonstrukci a otevření vyhlídkové věže,“ prozradil radní Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu pan Libor Picka (STAN).

Areál bude podle Picky trvale veřejně přístupný. Dokončenou vizi podpořilo ministerstvo kultury, které přislíbilo pomoc z programu na záchranu architektonického dědictví, pomohou také Česká biskupská konference a Matice Jana Nepomuckého. Picka je přesvědčen, že dotace na zámek a okolí se podaří získat.

„Definovaná vize je klíčovým předpokladem pro získávání dotačních prostředků. Pro přípravu projektů obnovy jsou nyní zásadní zajištění stavebně historických a technických průzkumů a zaměření objektů,“ zdůraznil závěrem ředitel Regionální rozvojové agentury PK Filip Uhlík. Díky podpoře Plzeňského kraje by mohly být dokončeny již v první polovině příštího roku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto zámek Zelená Hora

Štítky Zelená Hora, zámek Zelená Hora, Nepomuk, Černý Baroni, záchrana památek, studie obnovy, sbírka, Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelenou Horu proslavili Černí baroni, kraj chce ze zchátralého zámku udělat turistický klenot  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.