Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vesnicí roku Plzeňského kraje pro rok 2023 se stala Chodová Planá na Tachovsku

Vesnicí roku Plzeňského kraje pro rok 2023 se stala Chodová Planá na Tachovsku. Městys s 1870 obyvateli se za posledních pět let výrazně proměnil. Více než polovina rozpočtu, který se pohybuje včetně dotací mezi 60 až 80 miliony korun, jde do rozvoje obce, kde aktivně funguje přes deset spolků. Příhraniční Chodové Plané se díky tomu daří držet počet obyvatel. Největšími investicemi posledních let byla tělocvična a byty po seniory, peníze jdou také do cyklostezek a hřišť a pravidelně také do úprav zámku, kde soukromý investor připravuje domov pro seniory se stovkou lůžek.

Tělocvična, postavená předloni, přišla na 43 milionů korun, z toho 20 milionů dal stát. „Byla to naše největší akce od roku 1989," řekl starosta Luboš Hlačík (ODS). Tělocvična pro děti i veřejnost je ve školském areálu v zámeckém parku, kde je školka, jídelna a družina. U vchodu pro žáky už je připravený vstup pro spojovací krček k plánované nové školní budově. Škola pro první stupeň nyní stojí u frekventovaného hlavního tahu I/21 od dálnice D5 na Mariánské Lázně, který musí žáci přecházet, když jdou na obědy a do družiny.

Chodová Planá loni postavila dům s osmi byty pro seniory. „Včetně přípojek, terénních úprav a parkoviště přišel na 22 milionů korun, z toho deset milionů dalo ministerstvo financí," uvedl starosta. Byty byly okamžitě obsazené a městys už má vedle připravený další pozemek pro stejný dům. „Je to v centru, senioři nejsou odříznuti od ostatních obyvatel. Mají blízko na poštu, do lékárny a do obchodů," doplnil.

Na nové obyvatele připravují parcely

Městys chce udržet mladé rodiny, připravuje proto parcely pro rodinné domy a očekává, že počet obyvatel poroste. „Od roku 2018 to bylo přes 40 parcel ve směru na Planou. Všechny jsou rozprodané a hodně domů už je zkolaudovaných," pokračuje starosta. Do příprav tří etap obytné zóny šlo téměř 40 milionů Kč, což městys uhradil z prodeje parcel. Připravuje další zónu Včelnice nad sídlištěm ve směru na Mariánské Lázně, kde bude 38 parcel. „Prvních devět už by se mělo prodávat příští rok. Při revitalizaci sídliště tam vznikne nová výjezdová komunikace na Mariánské Lázně a díky tomu se vytvoří nové parcely," popsal. Na revitalizaci sídliště už má projekt, stavební povolení i část financí.

Městys dokončuje chodník podél průtahu Chodovou Planou. Za devět milionů postavil asfaltovou cyklostezku na Mariánské Lázně. „Je dlouhá 1,6 kilometru až na hranici Karlovarského kraje, kde je síť lesních cest. Je hodně využívaná," podotkl starosta.

Městys postavil workoutové a fitness hřiště se stezkou. „V nových bytových zónách budujeme dětská hřiště, parky a místa pro setkávání s altány a ohništi," prozrazuje starosta. Obec dále revitalizovala rybník pod kostelem. Má ho ve výpůjčce spolek Starousedlíci, turisté si mohou koupit rybářskou povolenku "chyť a pusť". V obci jsou aktivní hasiči a sportovní oddíl TJ Slavoj a dalších deset spolků, v nichž pracuje více než polovina obyvatel. Lidé jsou tu hodně aktivní, řekl.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Chodová Planá

Štítky Vesnice roku, Chodová Planá, bytová výstavba, parcely

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnicí roku Plzeňského kraje pro rok 2023 se stala Chodová Planá na Tachovsku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.