Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňský rodák, miliardář a neúspěšný kandidát na prezidenta Karel Janeček slaví 50. narozeniny

Matematik, podnikatel a miliardář Karel Janeček budí i v padesáti letech značnou pozornost svými názory i osobním životem. Zakladatel Nadačního fondu proti korupci a dalších nadací, kterého loni Časopis Forbes zařadil na 92. místo na seznamu nejbohatších Čechů s majetkem kolem 3,7 miliardy korun, byl loni vyřazen z letošních prezidentských voleb. Nyní se soustředí na volební systém D21, ochranu svobody slova a propagaci vzdělávací hry Mathesso.

K překvapení všech oznámil Karel Janeček svou kandidaturu na prezidenta již loni v lednu. Ministerstvo vnitra jej ale kvůli nedostatku platných podpůrných podpisů do volebního klání nepustilo. Už před volbami se neúspěšně domáhal registrace u soudů, včetně ústavního. Podnět k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) podal i po volbách, ale neuspěl. A letos v květnu neuspěl ani u Ústavního soudu.

„Moje kandidatura byla nespravedlivě zamítnuta. Život jde dál. Primárně se teď zaměřuji na volební systém D21, ochranu svobody slova, práci s vědci v nadaci Science 21 a propagaci revoluční edukativní hry Mathesso," píše Janeček na svých internetových stránkách.

Studium v zahraničí i podpora českých vědců

Janeček získal v roce 1997 titul MBA na soukromé univerzitě Bradley v americkém městě Peoria, o rok později absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor teorie pravděpodobnosti a matematická statistika, a v roce 2004 získal titul Ph.D. v oboru finanční matematika na soukromé univerzitě Carnegie Mellon v Pittsburghu.

Karel Janeček si nechal před lety zbudovat luxusní vilu na Šumavě na hranici Přírodního parku Kochánov. Objekt podle odhadů vyšel na 40 milionů korun. Janeček není prvním byznysmenem, který našel zalíbení na Šumavě. Sídlo za 200 milionů korun má na Modravě podnikatel Zdeněk Bakala, který malé obci odvedl v minulosti na daních desítky milionů korun.

Janeček je bývalým spolumajitelem investiční společnosti RSJ, která se zabývá obchodováním s finančními deriváty na světových burzách. V letech 2004 až 2005 působil jako vědeckovýzkumný pracovník na Rakouské akademii věd, v letech 2007 až 2013 přednášel na MFF UK. V minulosti byl také členem vědecké rady Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze. V roce 2010 založil Nadační fond Neuron, který má za cíl zvýšit prestiž vědců v Česku, o rok později se stal spoluzakladatelem Nadačního fondu proti korupci (NFPK), mezi jehož cíle patří mimo jiné podpora odhalování korupční činnosti s ekonomickým dopadem na veřejnou správu.

V investiční skupině RVJ držel Janeček v minulosti téměř 24 procent a byl tak největším podílníkem, předloni svůj podíl kvůli kandidatuře na prezidenta republiky prodal. V sesterské společnosti RSJ, zaměřené na burzovní obchodování, Janeček zůstal.

Specializuje se na optimální řízení ve finanční matematice, za výjimečné považuje číslo 21. Mimo jiné v roce 2012 představil návrh hlasovacího systému D21, jehož podstatou je možnost volby více hlasy, než kolik je vítězných možností a v určitých případech obsahuje také hlas minusový, díky tomu je pro hlasujícího či voliče možné přesněji vyjádřit své preference.

Rozruch na Českých slavících

V roce 2020 po čtyřleté pauze oživil hudební anketu Český slavík. „Já jsem se rozhodl Českého slavíka obnovit, abych pomohl české hudební scéně, která utrpěla přehnanými až neracionálními restrikcemi, kvůli kterým trpěly nejen naše děti, ale i mnozí umělci a hudebníci," uvedl tehdy Janeček. Kontroverzní reakce médií i veřejnosti následně Janeček vzbudil svým projevem při předávání cen, v němž kritizoval protiepidemická opatření vlády v době pandemie covidu-19, která podle něj měla zásadní negativní dopad na kulturu a vedla k rozdělení společnosti. „Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje," prohlásil mimo jiné.

Janeček též autorem počítačového programu Statistical Blackjack Analyzer, který je simulátorem karetní hry Black jack. Mezi jeho záliby patří sportovní gymnastika a parašutismus.

Kvůli Janečkovu proslovu při vyhlášení Českého slavíka s ním fond Neuron ukončil spolupráci. Janeček fond opustil v roce 2018, kdy se s některými členy správní a vědecké rady neshodl na své myšlence, aby se k výpočtu finančních odměn pro oceněné vědce používal matematický vzorec. Spor vedl až k částečné obměně správní rady. Fond se s Janečkem nakonec finančně vyrovnal, Janeček na své nástupce převedl veškerá práva a zůstal mecenášem matematické disciplíny.

Janeček také patří k akcionářům Centra současného umění DOX a dlouhodobě podporuje hudební festival Struny podzimu. Působil i ve firmě Pilot 21, která vyrábí letecké simulátory, a v inkubátoru start-upů Up21, v roce 2019 uvedl na trh novou kosmetickou značku Canneff.

Je potřetí ženatý, od roku 2021 je jeho manželkou designérka Lilia Khousnoutdinová, s níž má dceru a syna. Z předchozích vztahů má dvě dcery a syna. Jeho otec, Karel Janeček starší, pracoval za minulého režimu v diplomatických službách v Německu a Švédsku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karel Janeček

Štítky Karel Janeček, narozeniny, padesátiny, miliardář, plzeňský rodák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský rodák, miliardář a neúspěšný kandidát na prezidenta Karel Janeček slaví 50. narozeniny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.