Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Máme za sebou nejteplejší den roku. Teplotní rekord padl na stanici v Plzni, kde bylo 38,6 stupně Celsia

Pořádné vedro bylo dnes na celém území Česka, kde lidé na mnoha místech naměřili přes 38 stupňů Celsia. Jako tradičně bylo největší teplo v Plzni-Bolevci, kde meteorologové naměřili 38,6 stupně Celsia. Bolevecká teplota je zároveň novým celorepublikovým rekordem pro tento den. Odborníci ale připouští, že tato stanice je poměrně specifická díky svému písčitému podloží, které nasává hodně tepla.

Na několika místech Česka bylo nad 38 stupňů Celsia, nejtepleji v Plzni-Bolevci a Řeži u Prahy, shodně 38,6 stupně. Teplotní maxima pro 15. červenec dnes zaznamenalo téměř sto zhruba ze 160 stanic, kde se měří 30 a více let.

Horké a suché počasí do Česka přineslo proudění teplého vzduchu od jihozápadu, které souvisí s tlakovou výší Kerberos nad Středomořím. Teplotní rekordy dnes padaly spíše v Čechách, zejména v severozápadních, středních a západních, na Moravě v menší míře, řekla Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na přiložené mapce si můžete prohlédnout objektivní analýzu teploty naměřené v 16 hod. SELČ., zdroj: ČHMÚ

Podle předpovědi meteorologů si ale neoddychneme ani v neděli, kdy nás potrápí zejména nízký stav ozonu. „Zejména v neděli doporučujeme omezit pobyt na přímém slunci, a to zejména mezi 11. a 15. hodinou. Používejte lehké oblečení, pokrývku hlavy, sluneční brýle a používejte krém s vysokým ochranný faktorem,“ doporučují.

Podle předpovědi by teploty v neděli neměly v Plzeňském kraji překročit hranici 30 stupňů Celsia. Kvůli horkému a suchému počasí je do odvolání v platnosti pro celé území ČR varování před vysokým nebezpečím požárů. Osm krajů zakázalo kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy nebo parky.

K vyrovnání celoměsíčního červencového rekordu dnes plzeňskému Bolevci chybělo půl stupně. Maximum pro první prázdninový měsíc v Česku je z 27. července 1983, kdy 40,1 stupně Celsia naměřili také v Bolevci. Nejvyšší absolutní teplota v České republice pochází ze 20. srpna 2012, kdy v Dobřichovicích zaznamenali 40,4 stupně Celsia.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky teplotní rekord, předpověď počasí, čhmú, Plzeň-Bolevec, teplotní maxima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máme za sebou nejteplejší den roku. Teplotní rekord padl na stanici v Plzni, kde bylo 38,6 stupně Celsia  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.