Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Západní Čechy zasáhnou v noci na středu silné bouřky s nárazy větru a intenzivním deštěm

Meteorologové varují před pásmem bouřek, které by mělo do západních Čech dorazit během noci na středu. Doprovázet je bude vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině, místy se mohou objevit kroupy a krátké intenzivní deště. Nadále je také v platnosti výstraha před vedry. Právě v Plzni padl v pondělí další teplotní rekord. V Bolevci naměřili meteorologové 36,5 stupně Celsia, jedná se o nejvyšší naměřenou teplotu na této stanici za posledních bezmála 40 let.

„Během dneška budou teploty v západní polovině Čech a na jižní Moravě vystupovat nad 31 stupňů Celsia.  Ještě ve středu zaznamenáme vysoké teploty nad 31 stupňů. Během noci na středu bude přes západní polovinu Čech postupovat pásmo bouřek, které mohou být i silné, doprovázené zejména nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině, krátkodobým intenzivním deštěm, případně i kroupami. Nejsilnější nárazy očekáváme na západě Čech, při postupu k východu budou bouřky slábnout,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Nadále je v platnosti výstraha před vysokými teplotami, která platí pro většinu území Česka až do konce týdne. V posledních dnech padlo velké množství teplotních rekordů. V pondělí dokonce meteorologové zaznamenaly i teploty nad hranicí 36 stupňů Celsia. Největší horko bylo opět v Plzni. Stanice v Bolevci naměřila neuvěřitelných 36,5 stupně, čímž padl rekord z roku 1984.

VIDEO: Rozsáhlý požár obilného pole pravděpodobně způsobila jiskra od kombajnu

Obrovský požár, který zachvátil v neděli obilné pole u Dobřan jižním Plzeňsku s největší pravděpodobností zavinila jiskra od kombajnu. Informoval o tom dnes mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. S plameny bojovalo celkem 22 jednotek hasičů....

 

Horko a sucho trápí také hasiče, kteří v Plzeňském kraji od začátku července vyjížděli k téměř 60 událostem, kdy šlo o požár trávy nebo pole. Dosud největší letošní zásah měli u Dobřan na jižním Plzeňsku. V popel se tam proměnilo 17 hektarů obilí. S ohněm tam bojovalo 22 jednotek hasičů i místní zemědělci. Požár zažehla jiskra, která odlétla od kombajnu, což je nejčastější příčinou obdobných událostí. Dalšími jsou technické závady, nedbalost nebo nedodržování nařízení. Hašiči proto opětovně apelují na zemědělce, aby se při sklizni řídili Metodickou pomůckou pro období žňových prací, kterou naleznou na webu hzscr.cz.

„Vzhledem k pokračujícímu teplému počasí zůstává beze změny v platnosti výstraha před nebezpečím požárů,“ dodali meteorologové.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky výstraha meteorologů, bouřky, silné bouřky, předpověď počasí, silný vítr, kroupy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západní Čechy zasáhnou v noci na středu silné bouřky s nárazy větru a intenzivním deštěm  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.