Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Předražené nic s výhledem nikam, lidé kritizují novou vyhlídku na mostním pilíři u řeky Radbuzy

Dlouhé roky nevyužívaný pilíř u řeky Radbuzy v Plzni na Slovanech se proměnil na netradiční vyhlídku. Plošina doplněná o naučné tabule o historii železniční vlečky a místní floře a fauně je ale terčem velké kritiky ze strany obyvatel, kterým vadí především cenovka za provedené práce. Ty vyšly na 2,5 milionu korun.

„Gratuluji k otevření předraženého nic s výhledem nikam. Jen tak dál. Denně chodím pěšky místy, kde regulérně chybí kus chodníku nebo veřejné osvětlení. A na nic z toho prostředky nejsou. A pak člověk vidí tohle,“ postěžovala si jedna z naštvaných diskutujících.

„Co třeba opravit Lobezkou/Sušickou? Je to tam jak po bombardování, samozřejmě včetně přilehlých původně zelených ploch. Dnes jsou tam haldy prachu a když zaprší, tak hromady bahna. Přijde mi to jako smysluplnější investice,“ doplnil její slova Leoš M„Kam odtatud dohlédnu? Na druhý břeh. Navrhuji to pojemnovat Vyhlídka Járy Cimrmana!" vtipkují mnozí Plzeňané. 

Bizarní lavička Pata a Mata pobavila celé Česko. Teď ale prošla úpravou, i když veřejnost byla proti

Kuriózní autobusová zastávka s netradiční lavičkou, která pobavila celé Česko, prošla už stavební úpravou. A to i přesto, že si veřejnost přála zachovat její bizarní provedení. Původní lavička postavená ve svahu měla sedák v levé části asi jen 20...

 

Šlo by to udělat zajímavěji

Další se domnívají, že šlo na mostním pilíři udělat víc a pro vedení obvodu mají hned několik rad. „Dva a půl milionu je fakt hodně, takže příště by bylo dobré se více zamyslet nad účelem, třeba udělat provazovou lávku na druhou stranu, nebo dojezd takového toho sedáku na laně z druhé strany. Zajímavějších nápadů by byla spousta, tohle je nuda,“ uvedl například Petr B. „Nápad na využití je dobrý, ale chtělo by to dotáhnout. Třeba to zastřešit a udělat nahoře lavičky, aby to fungovalo jako relaxační posezení pro normální lidi a mohli by si tam třeba vypít kávu a posvačit cestou po stezce,“ radí další.

Tato bouřlivá debata se strhla na facebookové skupině Plzeňáci, kam příspěvek vložil místostarosta druhého obvodu Václav Cinádr (STAN). „Je to jen malý dílek revitalizace cenného území břehu Radbuzy. Do budoucna nás v území od Škoda sport parku po Park u Ježíška čeká ještě hodně práce, plánování a investic. Věřím, že to bude čím dál tím přívětivější místo k odpočinku a sportu,“ uvedl. Více o návrhu Koncepce městských břehů se dočtete ZDE.

Počin na mostním pilíři má ale i své zastánce, kteří nápady kvitují. Projektu se zastal také starosta Radčic Rolando Arias, který diskutující upozornil na aktuálně vysoké ceny za materiál a práci.

Původně měly pilíř zdobit barevné prvky, zdroj: Efi Jede /FB Plzeňáci

Podle původních návrhů měly pilíř zdobit barevné aplikace, ale ty nakonec obvod vypustil, aby místo působilo umírněnějším dojmem. Celkově má vyhlídka nabízet stejný pohled, jaký by lidé spatřili na lávce umístěné podél železniční vlečky, kdyby byla dostavěna. Plány její postavení totiž zhatila druhá světová válka a nerealizovala se ani poté. Po projektu zbyly na obou březích řeky jen dva vysoké betonové pilíře obložené žulovými kvádry.

„Pilíř se nachází poblíž stále více frekventované trasy kolařů, skejťáků i chodců a dlouhá léta dělá této lokalitě docela ostudu. Proto jsme se namísto jeho odstranění rozhodli využít jej a proměnit v trochu netradiční místo odpočinku," vysvětluje starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS).

Vyhlídku ještě doplňují naučné tabule s informacemi o historii pilíře, o místních rostlinách, živočiších a o dalších historických stavbách v okolí. Stavbě předcházely drobné práce jako třeba kácení náletů v bezprostřední blízkosti pilíře a očištění jeho koruny. Přibyl tam také chodníček k budoucímu schodišti či hromosvody. Samotná instalace ocelové konstrukce začala loni na podzim. Další postup ale hatilo deštivé počasí.

„Na jaře se stačila se osadit ocelová konstrukce na vrchol pilíře a zaměřit schodiště, které se mohlo sice vyrobit, ale osadit až po očištění a vyspárování zdiva. To ale bylo možné jedině na suchém povrchu. Z toho důvodu musel být termín dokončení prací posunutý z dubna na konec května. Po očištění kamenného povrchu od nevzhledných grafit se v polovině května schodiště konečně osadilo a do konce měsíce byla hotová celá stavba," doplnila místostarostka Eva Trůková (ODS).

Náklady na kompletní úpravy okolí a vybudování vyhlídky byly loni vyčíslené zhruba na 2,5 milionu korun. Na druhé straně řeky je zatím nevyužitý druhý pilíř.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MO Plzeň 2, Plzeň 2015

Štítky vyhlídková plošina, cyklostezka, mostní pilíř, Slovany, řeka Radbuza, kritika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Další příklad vyhazování peněz, které by se jinde využily mnohem účelněji a užitečněji.

Středa, 7. června 2023, 08:53Odpovědět

Předražené nic s výhledem nikam, lidé kritizují novou vyhlídku na mostním pilíři u řeky Radbuzy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.