Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Populární šumavský turistický cíl se stane dějištěm Dne svobody na Zhůří. Připomene bitvu z konce války i vylodění

U oblíbeného turistického cíle a velmi navštěvovaného památníku na šumavském Zhůří se uskuteční v sobotu 3. června už podruhé Den svobody na Zhůří. Místo připomíná krvavý incident a smrt deseti amerických vojáků, kteří zahynuli v dnes již zaniklé obci v bitvě s Němci 5. května 1945. Loni nově vytvořený a slavnostně odhalený památník s pamětní deskou pak symbolizuje cestu americké 90. pěší divize od vylodění v Normandii, až po osvobození západní části tehdejšího Československa.

„Loni se slavnosti spojené s odhalením památníku zúčastnilo 700 osob. Oficiální zahájení akce je v sobotu od 13.00 hodin. Také letos nebude chybět občerstvení, pivo, nejlepší hity americké country muziky, ale i zajímavá přednáška o obnově pomníku i o posledních akcích americké 90. pěší divize na Šumavě na úplném konci války. Dorazí i historická vojenská technika. Od Staré Huti a od Nového Brunstu mohou z každé strany až k pomníku přijet auta, lze tam na silnici zaparkovat. Akce bude v prostoru, který patří městu Hartmanice, které je i majitelem pomníku a pořadatelem akce. Jsou zváni všichni přátelé Šumavy, svobody a demokracie,“ říká plzeňský publicista a badatel Zdeněk Roučka. Akce je rovněž připomínkou vylodění spojenců v Normandii z 6. června 1944.

O bitvě na Zhůří se veřejnost dozvěděla vlastně až v roce 2000. Tehdy byl na Zhůří díky iniciativě publicisty a badatele Zdeňka Roučky instalován pomníček připomínající do té doby u nás neznámý incident ze samotného konce války. Po 22 letech prošel kompletní velkou renovací. Na vzniku nového pomníku se podílel Roučka společně s Pavlem Valdmanem, který je starostou nedalekých Hartmanic.

„Památník tedy připomíná nejen samotnou bitvu a padlé americké vojáky, kteří zahynuli právě ve Zhůří, ale je to nyní i poslední pomník vojáků 90. pěší divize na jejich těžké válečné cestě, která vedla z Normandie přes Francii, Lucembursko, Belgii, Německo, až do Československa. Chci zdůraznit, že úplně první pomník má velmi slavná „devadesátka“ z Pattonovy Třetí armády na pláži Utah v Normandii,“ říká Zdeněk Roučka. Na pamětní desce nechybí ani známý originální znak 90. pěší divize z druhé světové války, který tvoří písmena T a ležaté O. „Znamenají „Tough ´Ombres“, česky Tvrdí chlapi. Takto jsou vojáci z „devadesátky“ uváděni na všech pomnících. Je to oficiální název,“ vysvětlil Roučka.

Asi jen málokterý památník v Česku se může pochlubit elektronickým propojením na exkluzivní a atraktivní webové stránky, nadupané informacemi a unikátními fotografiemi, jejichž prohlížení zabere delší čas. Návštěvníci památníku a milovníci válečné historie mají k dispozici luxusní bonusový dárek v podobě obsáhlých webových stránek, které jsou vlastně jakousi výpravnou knižní publikací doplněnou obrovským množstvím unikátních a mnohdy zcela neznámých dobových fotografií.

„Jedná se o rozšířenou verzi toho, co je na informační tabuli u pomníku. Lidé si na ní načtou QR kód a dostanou se na stránky. Ty lze samozřejmě otevřít i normálně na webové adrese - www.us90zhuri.cz. Návštěvníci se zájmem čtou tabuli a pak i stránky, baví se o tom, co se zde stalo. Není to zkrátka „mrtvý pomník“ jako mnoho jiných. Zaniklé Zhůří nedaleko Železné Rudy a Hartmanic je tak jedním z nejnavštěvovanějších míst severní Šumavy. Spousta lidí tam jde náhodně, mnozí další však k pomníku přichází cíleně,“ říká Roučka.

Na webových stránkách propojených s památníkem je stručně a přehledně popsán příběh vojáků 90. pěší divize na jejich těžké válečné cestě, která vedla z Normandie přes Francii, Lucembursko, Belgii, Německo, až do Československa.

Krvavá bitva u Zhůří

A co se vlastně na Zhůří stalo? Už 4. května 1945 se v prostoru kolem Zhůří dostala do potyčky s německými důstojnickými kadety 2. jízdní průzkumná eskadrona, která měla ve výzbroji kolové obrněnce M8. Američané museli ustoupit a přišli o dva transportéry M8 a o čtyři jeepy. Měli i několik raněných, později i dva padlé a zajaté. To hlavní ale mělo přijít až druhý den. Když šli 5. května Američané z 90. pěší divize do další akce, zřejmě o předchozím incidentu neměli poznatky, nebo situaci s očekávaným závěrem války trestuhodně podcenili. Přišli do Zhůří a viděli domy ověšené bílými prapory. Na návsi a na okraji vesnice stály dva transportéry M8 a jeepy. Šlo o stroje ukořistěné Němci o den dříve. Teprve na poslední chvíli si vojáci všimli toho, že na čele jedné M8 je křídou provokativně namalovaný hákový kříž. Byla to léčka.

Překvapila je krutá střelba z kulometu z ukořistěného M8. Američané zalehli do mělkého příkopu u silnice. Hned první dávkou bylo zabito sedm Američanů. Později padli ještě další tři, bylo tam pak ještě dalších deset zraněných. Za normální situace by se Američané stáhli a požádali by o podporu dělostřelectva. Byl to pro ně obrovský šok a roztrpčení. Během krátké doby se zformovali a zahájili protiútok pomocí kulometů a minometů. Ve vesnici se regulérně bojovalo několik hodin. Výsledkem bylo zřejmě 24 mrtvých Němců - důstojnických kadetů. Přesný počet nelze zjistit. Dalších 70 padlo do zajetí.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marie Valdmanová, archiv Zdeňka Roučky

Štítky Den svobody na Zhůří, památník na Zhůří, šumavské Zhůří, smrt deseti amerických vojáků, bitva na Zhůří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Novák

V článku, který informuje o konání připomínkové akce, je zmíněno 7 x jméno pana Roučky, namísto těch, kteří tam položili život. Je to tedy památník panu Roučkovi nebo americkým vojákům?

Úterý, 13. června 2023, 10:10Odpovědět

Vladimír Krauz

Pěkná akce, která však byla zcela poničená doslova přeřvanou hudbou, která navíc neměla nic společného s hudbou americkývh vojáků z doby druhé světové války a nesla se daleko do klidného kraje. I zbytečně arogantní projev pana Roučky, kterého jsem si vážil za jeho knihy a názory. Škoda, velké zklamání a znehodnocení práce u tak pěkného pietního místa. Vlado

Pondělí, 5. června 2023, 07:27Odpovědět

Populární šumavský turistický cíl se stane dějištěm Dne svobody na Zhůří. Připomene bitvu z konce války i vylodění  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.