Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muž obchodoval se slonovinou a zubovinou z vorvaně, hrozí mu tříletý pobyt ve vězení

Až tři roky ve vězení může strávit šedesátiletý muž z Rokycanska, který bez patřičných dokumentů a povolení prodával desítky artefaktů ze slonoviny a v jednom případě také z vorvaně obrovského. Zboží nabízel v prodejně i na internetu.

„Rokycanští kriminalisté v těchto dnech zahájili trestní stíhání šedesátiletého muže, kterého obvinili ze spáchání trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Podle vyšetřovatelů si muž v blíže nezjištěném období zakoupil nebo jiným způsobem získal 70 různých výrobků ze slonoviny. V jednom případě u něj našli i jeden kus ze zuboviny vorvaně obrovského.

Slon a vorvaň obrovský patří mezi kriticky ohrožené živočichy, a proto jsou chráněni Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů.

„Artefakty přechovával a v loňském roce nabízel k prodeji jednak v prodejně a také na webových stránkách, a to i přesto, že k prodeji neměl povolení a nebyla mu udělena žádná výjimka z obchodování se slonovinou. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody na tři roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci,“ dodala mluvčí.

Obchodníkům se slonovinou se v Plzeňském kraji zjevně zalíbilo, což dokládají i nedávná odhalení celníků. Letos v dubnu si došlápli v rámci akce s krycím názvem SOLON na muže, který minimálně od roku 2022 prodával zboží ze slonoviny. I v tomto případě neměl patřičná povolení a související dokumenty.  

„Prodej probíhal prostřednictvím internetu a někdy i přímou nabídkou konkrétnímu kupci. Při prohlídkách celníci zajistili stovku různých výrobků, u kterých je podezření, že obsahují slonovinu. Jako náhradní hodnotu zajistili osobní vozidlo v hodnotě 300 000 korun a téměř půl milionu korun na účtech u několika bank. Případ celníci dále prověřují,“ informovala tehdy Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel.

U starožitníka v Plzni našli loni celníci sloní kly a další artefakty, foto: Generální ředitelství cel

Loni v září celníci při razii OLIFANT v jednom starožitnictví v Plzni objevili dva sloní kly a desítky výrobků ze slonoviny za celkem šest milionů korun. Dále pak hotovost ve výši 25 tisíc korun a další důkazní materiál. Také v tomto případě neměl obchodník povolení a potřebné doklady.

Ohodnoť článek

Foto Generální ředitelství cel

Štítky obchod se slonovinou, sloní kly, artefakty ze slonoviny, nelegální obchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž obchodoval se slonovinou a zubovinou z vorvaně, hrozí mu tříletý pobyt ve vězení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.