Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeň ocení in memoriam novináře, diplomata a disidenta Luboše Dobrovského

Prestižní plzeňskou Cenu 1. června obdrží in memoriam uznávaný žurnalista, politik a velvyslanec Luboš Dobrovský. Návrh na jeho ocenění podala Paměť národa Plzeňského kraje. Cenu v podobě pamětního listu a zvonku, který symbolizuje protesty proti komunistickému režimu, převezme jeho syn Jan. Od zítřka budou také moci Plzeňané v mázhauzu radnice spatřit výstavu věnovanou právě bouřlivým událostem z 1. června 1953.

Cenu 1. června za Luboše Dobrovského převezme syn Jan Dobrovský. „Táta by měl radost, ač byl skromný a také celý život hrdý na to, že se nikoho o nic neprosil a stavět se do role jakéhosi hrdiny mu vlastně přišlo nepatřičné,“ uvedl Jan Dobrovský. Návrh na udělení ceny podalo Kolegium Paměti národa Plzeňského kraje a organizace podporující projekt Post Bellum a sbírku Paměť národa.

„Luboše Dobrovského vnímáme jako statečného a čestného muže, celoživotního obhájce demokratických hodnot. Novináře, který byl po 21. srpnu 1968 vypovězen z Ruska, nelibost pocítil brzy i doma a jako uznávaný žurnalista skončil jako umývač oken a topič. To ale nezastavilo jeho publicistickou dráhu. Pod pseudonymy dále překládal, redigovat samizdatové Lidové noviny a přednášel na bytových seminářích. Byl signatářem Charty 77, osobní statečnost projevil vzdor tlaku Státní bezpečnosti,“ uvedl ředitel Paměti národa Plzeňského kraje Jiří Kunc.

Po listopadu 1989 se stal Dobrovský mluvčím Občanského fóra, později byl také aktivním politikem a velvyslancem. „Byl setrvalým kritikem putinovského Ruska, i proto se nabízí jeho ocenění v kontextu probíhajícího válečného konfliktu na Ukrajině,“ podotk Kunc.

Komunisté protest v Plzni tvrdě potrestali

Plzeň si současně připomene dění z června 1953 výstavou na radnici. „Představuje události, které bezprostředně předcházely měnové reformě v třiapadesátém roce, popisuje její principy a očima pamětníků se dívá na plzeňské události, jež vyústily v revoltu Plzeňanů proti komunistickému režimu, první svého druhu v Československu. Připomíná zároveň Cenu 1. června i její laureáty od roku 1993 a jejich příběhy boje za svobodu slova a obhajobu lidských práv,“ přiblížila Jana Komišová, vedoucí oddělení marketingu Magistrátu města Plzně.

Město Plzeň u této příležitosti vydává leporelo určené dětem. Jde o součást projektu, který mapuje milníky dějin Plzně. Dlouhodobě se tým specialistů na e-learning snaží netradičním způsobem přiblížit žákům základní školy vybrané události plzeňské historie. Leporelo Okradená Plzeň je propojené s webovými stránkami plzen1953.cz, které soustředí interaktivní a multimediální obsah k tématu.

Cena 1. června se předává na slavnostním zasedání Zastupitelstva města Plzně konaného na počest velmi bouřlivých událostí 1. června 1953, kdy Plzeňané protestovali proti měnové reformě. Šlo o první vystoupení proti komunistickému režimu v tehdejším Československu. Dnes se označuje jako Den prvého zvonění. Do protestní akce se zapojilo 20 tisíc lidí, kteří na necelý den ovládli značnou část města a až večer jejich neposlušnost potlačily přivolané ozbrojené posily. Během povstání bylo na obou stranách zraněno kolem 250 osob.

Toto vůbec první povstání proti komunistickému režimu v Evropě však tehdejší režim potlačil a utajil. V souvislosti s nepokoji bylo v Plzni odsouzeno v politických procesech 331 osob, někteří až na 14 let vězení. Celkem 50 rodin bylo vystěhováno z města do zapadlých pohraničních obcí, celá řada lidí přišla o práci a mnozí byli léta diskriminováni.

Cena 1. června se uděluje od roku 1993. Jako první získal ocenění český spisovatel, publicista a politik Pavel Tigrid. Mezi další laureáty ceny patří například Václav Havel, Jefim Fištejn, Jiřina Šiklová či novináři Petra Procházková, Michal Kubal, Jan Šibík, Petruška Šustrová nebo Sabina Slonková. Loni cenu obdržel kněz a bývalý disident Václav Malý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch

Štítky Cena 1. června, Luboš Dobrovský, disident, protest proti komunistickému režimu, paměť národa, měnová reforma, protest 1953

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň ocení in memoriam novináře, diplomata a disidenta Luboše Dobrovského  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.