Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hasičům přibývají výjezdy kvůli včelím rojům, lidé by je ale měli volat jen ve vážných případech

Na linku 150 se obrací stále více lidí, kteří mají strach z včelích rojů. Jejich obavy jsou ale v drtivé většině naprosto zbytečné. Včely při rojení nejsou agresivní a mají naopak úplně jiné starosti s hledáním nového hnízda. Roj setrvává na místě maximálně pár dní a pak odletí. Podle odborníků je nejlepší nechat hmyz na pokoji nebo se případně obrátit na místní včelaře. Je dost možné se jedná právě o jejich včely a je tedy šance, že se je podaří zachránit. Hasiči by v případě nutného zásahu hmyz zlikvidovali.

Rojení včelstev probíhá v průběhu května a června a řadu lidí proto děsí chuchvalce včel na stromech poblíž jejich domovů. Včelaři i hasiči ale ubezpečují, že se lidé nemusí bát, že by na ně hmyz zaútočil. Stačí okolo nich v klidu projít a nedělat žádné prudké pohyby. Po několika hodinách či dnech roj odletí. Pokud by se však zdálo, že je situace vážná, měli by se lidé podle odborníků nejprve obrátit na místní včelaře a až poté na hasiče.

„Rojení je pro včelstvo přirozený způsob, kterým se množí. Jakmile se vylíhne nová matka, ta stará vyletí s dělnicemi pryč a založí si nové hnízdo. Při rojení včely obvykle nebodají. Nevolejte hasiče zbytečně! Obraťte se spíše na včelaře v okolí, od kterých včely s vysokou pravděpodobností pocházejí,“ upozorňuje Český svaz včelařů.

Přesto krajští hasiči zaznamenávají v posledních dnech zvýšený počet výjezdů na likvidaci rojů. Kdy ale linku 150 vytočit? Ve stručnosti lze říct, že odůvodnitelný zásah je ten, kdy může docházet k bezprostřednímu ohrožení.

„Je v pravomoci velitele zásahu rozhodnout o tom, zda bude zásah proveden, či nikoli. Včelí roj obvykle setrvá na místě pár desítek hodin maximálě dní, a pak většinou odletí. Zvažte tedy, zda opravdu necháte včelstvo odstranit a zda se opravdu cítíte přítomností roje ohroženi. Hasiči musí během zásahu celý roj zlikvidovat, čili zabít,“ upozorňuje mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Problematické jsou roje, u kterých není znám majitel. Vyhláška totiž uvádí, že chovatel má povinnost chránit své včely před nákazami nebo škodlivými vlivy. Podle včelařů je ale tento postup zbytečný a podle nich je už samotné rojení známkou, že jsou včely v dobré kondici. Dle jejich slov by stačilo roj sebrat, chvilku ho sledovat a pak zajistit například přeléčení.

„Důležité je zjistit velikost roje, případně hnízda. V případě, že je roj nebo hnízdo pod omítkou nebo fasádou nebo v dutině stromu, tedy hasiči nevidí na velikost hnízda, je jejich zásah neúčinný. Hmyz lze odchytávat pouze tehdy, když není rozlétaný. Nejlépe ráno nebo večer,“ popisuje Poncar. Roj či hnízdo se poté vezme do rojáčku, či pytle a odstřihne se. V případě, že roj nejde sebrat, přichází na řadu motorový vysavač.

Kdy volat hasiče:

  • Roj se vyskytuje v místech pohybu většího množství lidí - parky, školy, úřady atd.
  • Roj se usídlil na domě, stromu, hospodářské budově nebo kdekoli jinde, kde se často pohybuje, či žije osoba s alergií na včelí bodnutí.

Kdy nevolat hasiče

  • Roj je na stromě, či budově ve výšce nad zhruba tři metry - zde nikoho neohrožuje (neplatí pro místa pohybu alergiků)
  • Roj je v odlehlé části pozemku - zde opět nikoho neohrožuje

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky rojení včel, včelí roje, včelaři, hasiči, linka 150

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasičům přibývají výjezdy kvůli včelím rojům, lidé by je ale měli volat jen ve vážných případech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.