Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město investuje desítky milionů do stavby první plzeňské ferraty i obřího Predator parku

Z přebytku loňského rozpočtu investuje Plzeň do rekonstrukcí a budovaní nových sportovišť. Ještě do konce roku by se měli obyvatelé prvního obvodu dočkat patnáctimetrové ferraty a lezecké stěny. Magistrát chce taktéž vybudovat takzvaný Predator park, který by se měl stát jedním z největších svého druhu v Evropě. Jeho součástí bude pump track, běžecký okruh a část s překážkami. Peníze poslouží také k vybudování nového zázemí v areálu Prokopávka i stavbě zimního venkovního kluziště na Slovanech.

V Prokopávce vznikne nová dvoupodlažní budova se šatnami, sociálním zařízením a občerstvením pro beachvolejbalové kurty. Nová budova má stát 36 milionů korun, letos město uvolní polovinu. Vylepšení se dočká také areál v Luční ulici, kde dojde k rekonstrukci šaten. Z předpokládaných nákladů 50 milionů korun letos město vydá 15 milionů. Další miliony dá letos na rekonstrukci sportoviště a stavbu zázemí pro pozemní hokej při 4. základní škole v Kralovické ulici.

„V současné době je hřiště vzhledem ke svému stavu mimo provoz jak pro sportovní aktivity školy, tak klubu pozemního hokeje. Hřiště dostane novou plochu, osvětlení i zavlažování, ochranné sítě i střídačky. Z rozpočtu uvolníme 50 milionů korun,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Nových sportovišť se dočkají čtyři městské obvody

Dalších šest milionů investuje magistrát do výstavby sportovišť a sportovních prvků ve čtyřech obvodech. Na Jedničce například vznikne první plzeňská ferrata a na konečně tramvaje č. 1 vyroste boulderingová stěna.

Vizualizace sportoviště v Plaské ulici, zdroj: plzen.eu

„Téměř padesátimetrovou ferratu využijí jak mladiství, tak i dospělí. Umístěna bude na pískovcové skále ve výšce jednoho metru nad zemí. Tato jedinečná atrakce v Plzni zcela chybí a jsem přesvědčený, že se stane velmi oblíbenou a vyhledávanou. Soubor samostatných boulderingových stěn vybudujeme nad pumptrackem v Plaské ulici,“ přiblížil radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy Tomáš Morávek (PRO Plzeň) s tím, že hotovo by mělo být do konce letošního roku.

Podpory se dočká také projekt druhého městského obvodu, který by chtěl vybudovat venkovní kluziště v areálu Škoda sport park. Dalším velkým projektem je takzvaný Predator park. Podle plánů by měl vzniknout v Křimicích v sousedství zadních Skvrňan. Podle radnice se bude sportoviště rozkládat na ploše přes 16 tisíc metrů čtverečních a zařadí se mezi největší v Evropě. „Veřejná soutěž na stavbu již běží, její zahájení se plánuje na podzim tohoto roku,“ upřesnil Morávek.

Mezi další podpořené projekty patří stavba víceúčelového hřiště u 14. ZŠ v Zábělské ulici. Město dál vyčlenilo v rozpočtu 1,6 milionu korun na nový dotační titul sportovcům, kteří reprezentují ČR v individuálních sportech a dosahují významných úspěchů v mezinárodních a nejvyšších domácích soutěžích. Město rovněž navýší sumu na dotace na podporu organizátorů sportovních soutěží. V dotačním titulu jsou k dispozici čtyři miliony korun a žadatelé mohou žádat průběžně. Zastupitelé prozatím schválili dotace 23 pořadatelům v celkové výši 750 000 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky sportovní stavby, sportoviště, sport, investice, přebytek rozpočtu, ferrata, lezecká stěna, pumptrack

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město investuje desítky milionů do stavby první plzeňské ferraty i obřího Predator parku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.