Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Majitelka otřesné množírny psů nakonec do vězení nepůjde, soud jí zmírnil trest na podmínku a dal pokutu

Nejotřesnější případ odhalené množírny za poslední roky má pro bojovníky za práva zvířat smutnou dohru. Krajský soud v Plzni totiž dramaticky snížil původní rozsudek Okresního soudu v Plzni, který majitelku množírny nekompromisně poslal na rok a půl do vězení. Nyní odešla ze soudní síně jen s podmínkou a pokutou 100 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný.

Nejznámější množitelka psů v Česku Iva Wastlová si za týraní zvířat měla původně odsedět 18 měsíců ve vězení. Teď odvolací soud rozhodl, že byl původní trest příliš přísný. Navíc k týrání zvířat docházelo v době, kdy ještě neplatila přísnější novela zákona, podle které by ženě nyní hrozil trest pět až 10 let ve vězení. Soud se s Wastlovou vlekl několik let. Opakovaně se totiž nedostavila k soudu s výmluvou, že má zdravotní či jiné problémy.

Na případ otřesného týrání zvířat upozornil spolek Hlas zvířat. Při následné domovní prohlídce v panelákovém bytě v Plzni na Viních a v domku v Sedlci u Starého Plzence našli vyšetřovatelé stovku zubožených a nemocných psů. Jednalo se zejména o čivavy, jezevčíky a další křížence. Všude byl silný zápach a všudypřítomná špína.

„V malých klecích se tam nad sebou tísnilo přes 100 zubožených, nemocných a podvyživených psů. Policii jsme vedle podnětu k domovní prohlídce dali i podnět k hledání ostatků utýraných zvířat, přičemž policie nalezla desítky mrtvých těl zvířat zakopaných v zemi na zahradě, v sudech a některé dokonce v mrazáku,“ tak popisoval otřesný případ samotný spolek.

Všechna zvířata mají doživotní následky

Na policii se také obrátilo bezmála 500 lidí, kteří od tyranky psa koupili. „Také mám od ní psa. Po týdnu mu začala padat srst, dlouho mi trvalo dát ho zase dohromady. S paní jsem měla tehdy velký konflikt, ale měla to dobře promyšlené a uměla na lidi hrát pěkné divadlo,“ popsala tehdy Martina. ,,V telefonu se ani nepředstavila. To až když slyšela, že máte vážný zájem o pejska za 10 000 korun. Pokud jí člověk zavolá na inzerát, nabídne vám i jiné pejsky,“ komentovala postupy stanice na sociálních sítích další žena. Od koupi psa nakonec ustoupila.

Zabaveným psům se podařilo najít nové domovy. Všichni se ale potýkali se zdravotními problémy. „S některými pejsky a majiteli jsme v kontaktu do dnešního dne a můžeme potvrdit, že ač pejsci mají milující rodinu, tak si následky nesou opravdu celý život,“ uzavřel spolek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR, Hlas zvířat

Štítky množírna, týrání zvířat, Iva Wastlová, Hlas zvířat, soud, novela zákona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitelka otřesné množírny psů nakonec do vězení nepůjde, soud jí zmírnil trest na podmínku a dal pokutu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.