Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Plzeň trápí nelegální reklamní plachty vedle silnic, jejich odstranění by mělo být jednodušší

Přibývající nelegální reklamní plachty na lehkých konstrukcích vedle silnic jsou velkým problémem správců silnic v Plzni. Reklamy drží nejčastěji kovová tyč zatlučená do země bez ukotvení. Tyto nosiče jsou umisťovány zejména na pozemky v města, státu či kraje bez jakéhokoliv povolení a bez práva k užívání. Odstraňování nelegálních reklamních poutačů od silnic by mohlo být jednodušší. Na starosti by ho měli mít vlastníci nebo správci komunikací. Počítá s tím pozměňovací návrh, který dnes poslanci vložili do novely zákona o pozemních komunikacích.

„Vlastníkem a provozovatelem nosičů jsou společnosti, které nekomunikují s úřady a na výzvy k odstranění reagují tak, že nosič posunou o několik metrů vedle na sousední pozemek, a úřední kolečko tak začíná od začátku. 'Vlastnictví' nosiče lze dohledat na nálepce na kovové konstrukci. V drtivé většině směřují kroky ke společnosti Eurobillboard," popisuje Radmila Žáková ze správy veřejného statku města (SVS).

Pokud radnice dostane podnět k billboardu na pozemku města, k němuž neeviduje žádnou nájemní či jinou smlouvu, stav zdokumentuje a podle Žákové se "detektivní prací" snaží zjistit vlastníka či provozovatele, výjimkou není ani kontaktování inzerenta. Následuje výzva k doložení smlouvy a platného povolení vydaného stavebním nebo silničním úřadem, které by opravňovalo vlastníka zařízení mít nosič na cizím pozemku, a to ve lhůtě do tří dnů od doručení výzvy. Pokud vlastník či provozovatel nemá toto oprávnění a smlouvu, je vyzván k odstranění reklamy z pozemku města, a to do tří dnů od doručení výzvy. „Dále je upozorněn, že v případě, že v mezidobí reklamní zařízení přemístí bez právního důvodu na jiné pozemky města, vztahuje se výzva na jeho odstranění z těchto pozemků, a to opět do tří dnů," řekla. Po uplynutí lhůty bude reklama bez dalšího upozornění odstraněna.

V případě, že není zjištěn ani vlastník ani provozovatel, vyvěsí městský obvod na úřední desce výzvu, aby se k nalezené věci majitel přihlásil, a upozorní na to, že po uplynutí lhůty ve výzvě uvedené bude nosič odstraněn.

Kvůli rostoucímu počtu nepovolených a neoprávněně umístěných reklamních zařízení a vzhledem k nákladům na odstranění schválila před dvěma lety rada města to, že výdaje na demontáž a uskladnění nosiče v areálech SVS bude město požadovat a teprve po jejich uhrazení poutač vydá. SVS eviduje od listopadu 2020 celkem 32 případů, z nichž 17 skončilo odstraněním. „Jen v jednom případě si majitel vyzvedl dvě zařízení a přitom uhradil náklady za demontáž a uskladnění," uvedla Žáková. Náklady za ostatní odstraněné billboardy městu nikdo neuhradil. Ve zbývajících případech byl během lhůty nosič odstraněn nebo spíš přesunut na jiné pozemky nebo bylo při bližší kontrole zjištěno, že není umístěný na městském pozemku.

Plzeňský krajský úřad teď nejvíc trápí reklamy na přívěsných vozících stojících u silnic. Podle mluvčí kraje Heleny Frintové jich přibývá a dohledávání jejich majitelů je složitější. Samotné odstraňování nepovolených billboardů u hlavních tahů má na starosti krajská správa a údržba silnic.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vizuální smog v Plzni

Štítky nelegální reklama, billboardy, reklamní poutače

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň trápí nelegální reklamní plachty vedle silnic, jejich odstranění by mělo být jednodušší  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.