Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová pracovní skupina bude sledovat vývoj umělé inteligence

, aktualizováno 29. dubna 2023, 17:35

Západočeská univerzita v Plzni ustanovila pracovní skupinu pro oblast umělé inteligence. Reaguje tak na rychlý vývoj v této oblasti, která již v blízké budoucnosti ovlivní také vzdělávání a výzkum. Skupinu budou tvořit zástupci fakult a rektorátních pracovišť.

Úkolem této pracovní skupiny bude sledovat vývoj v oblasti umělé inteligence (AI), diskutovat o možnostech, limitech, etických, právních a dalších aspektech jejího využití v prostředí vysoké školy a navrhovat relevantní opatření.

„Je nesporné, že umělá inteligence výrazně ovlivní vzdělávání, výzkum i další činnosti vysoké školy. Jsme svědky překotného technologického vývoje, na který musíme reagovat velmi rychle,“ říká rektor ZČU Miroslav Lávička.

Na tvorbě doporučení pro studující, vyučující a další aktéry bude skupina ZČU úzce spolupracovat s experty z dalších vysokých škol a institucí v rámci skupiny na národní úrovni, kterou založila Univerzita Karlova společně s organizací prg.ai a jejíž součástí je i ZČU. První jednání této skupiny se konalo 12. dubna.

„Dynamický vývoj umělé inteligence se promítne do celé oblasti vzdělávání. Jsme proto přesvědčeni, že musíme postupovat společně a že spolupráce univerzit a sdílení zkušeností přispěje k tomu, aby vysoké školy dokázaly připravit a zavést potřebné změny,“ dodává rektor Miroslav Lávička. Cílem je podle něj hledat cesty, jak vhodně a smysluplně využít kreativní potenciál umělé inteligence, současně s tím je však potřeba chápat rizika spojená s využíváním AI a přemýšlet nad tím, jak tyto nástroje využívat eticky a zodpovědně.

Univerzita ve svém stanovisku týkajícím se umělé inteligence nejen informuje o vzniku pracovní skupiny, ale také doporučuje univerzitní obci texty, které jsou v souladu s aktuální představou vedení ZČU o tom, jak k problematice umělé inteligence na vysoké škole přistupovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ilustrační, ZČU Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Šťovíček

Už mi nějaká forma UI chodí v laptopu a je to docela legrace, protože rozhoduje za mě o tom co si mám přečíst a c o mám na kompu dělat .Protože nemám služební počítač, můžu nadávat jen sám sobě / navíc jsem s instalací toho programu souhlasil /.

Neděle, 30. dubna 2023, 03:34Odpovědět

Nová pracovní skupina bude sledovat vývoj umělé inteligence  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.