Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Největší barokní kostel mimo území Prahy prochází náročnou rekonstrukcí, hotovo bude ještě letos

Plzeňské biskupství ukončí do prosince opravu barokního chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích u Plzně za 84 milionů korun. Jde o dominantu jižního Plzeňska a největší barokní kostel mimo území hlavního města. Dotace z evropského Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) činí 76 milionů. Hotová je už část vnějších fasád, odvodnění, vstupní schodiště nebo elektroinstalace.

„Srovnáme-li půdorysy plzeňské katedrály a přeštického kostela, tak přeštický kostel vyhrává. A i vnitřní klenba je vyšší než v katedrále. Vnitřní délka, šířka a výška jsou opravdu monumentální. Spousta nejen přeštických občanů, ale i plzeňských neví, jaký skvost v sobě ukrývá," upozorňuje Iva Fictumová, vedoucí projektů plzeňského biskupství.

V chrámu postaveném v letech 1750 až 1775 podle návrhu a zčásti pod vedením předního barokního stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera se objevily statické problémy a postupně hrozilo, že vypadnou kameny na hlavní silnici Plzeň-Klatovy. Kostel je od roku 2008 národní kulturní památkou.

Stavba, která začala před 2,5 rokem, pokračuje podle harmonogramu. „V ateliérech probíhají restaurátorské práce a další v interiéru, kde opravujeme veškerý mobiliář i lavice, které budou vyhřívané. Zrestaurovaná už je nástropní freska," prozradila projektová manažerka. Hotová je část vnějších fasád, opravuje se fasáda na západní straně a části severní, hotové je odvodnění, elektroinstalace a nové vstupní schodiště.

„Mobiliář je tam hrozně krásný," podotkla Fictumová. Hodně práce zabírá restaurování všech mramorových oltářů, prostřední hlavní má na výšku 20 metrů. „Když jsme dělali zadávací dokumentaci a hledali jsme srovnatelnou památku, kterou někdo zrestauroval, tak nám bylo řečeno, že tady u nás takto vysoký mramorový oltář nenajdeme," podotkla. Nejbližší podobný, ale ne tak velký, je v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze. V chrámu jsou ještě čtyři oltáře u sloupů, velký oltář svatého Benedikta a nově bude zpřístupněná kaple svaté Barbory, která se také restauruje.

„Všechny, kdo jedou přes Přeštice na Plzeň nebo na Klatovy, určitě potěší, že už tam nebude žádná uzavírka a žádná objížďka, neboť západní schodiště, které sousedí s hlavní silnicí, je kompletně hotové," uvedla.

V kostele, který patří přeštické farnosti, jsou pravidelné nedělní bohoslužby. Po renovaci památky tam budou po dohodě prohlídky zajišťované Domem historie Přešticka sídlícím vedle památky, dodala pracovnice biskupství.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňské biskupství/Jiří Strašek

Štítky obnova kostela, kostel Nanebevzetí Panny Marie, chrám, Přeštice, dominanta Přeštic, historie, architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší barokní kostel mimo území Prahy prochází náročnou rekonstrukcí, hotovo bude ještě letos  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.