Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Klášterní záchodová jímka z počátku 18. století vydala cenné artefakty, kuriozitou je psí obojek

Fandové historie dobře vědí, že se řada zajímavých objevů může ukrývat i na místech, kam by se běžný smrtelník asi zrovna nehrnul. Řeč je o fekálních jímkách, které kromě vykonávání potřeby sloužily také k ukládání odpadu. Zkoumání takových jímek je proto velmi specifická disciplína, jež dokáže odhalit mnoho zajímavostí o životě našich předků. Archeologové takto podrobně prozkoumali barokní jímku za zdmi kláštera v Plasích a se zajímavými nálezy chtějí seznámit i veřejnost prostřednictvím výstavy.

Klášter Plasy: příběh barokní jímky…aneb co jímka schvátí archeologie navrátí. Tak zní titul výstavy, která je k vidění v mázhauzu domu U Zlatého Slunce v Přešovské ulici v Plzni. Zájemci se navíc budou moci 16. května vydat také na komentovanou prohlídku s přednáškou, které se ujma sama autorka výstavy Marcela Waldmanová. Návštěvníky seznámí s okolnostmi nálezu jímky, průběhem jejího těžení a samozřejmě také s nálezy. Vstup na přednášku je volný.

„V jímkách, které bývají používány příležitostně také k odhazování odpadu, vznikne po jejich zasypání prostředí se stálou vlhkostí bez přístupu vzduchu. Umožní se tím dochování nálezů z organického materiálu jako je dřevo, kůže nebo textilie. Zároveň jde také o široké spektrum přírodnin, jež se za normálních podmínek rozkládají. Archeologický výzkum takového druhu proto přináší při volbě správných metod mnohem více informací,“ vysvětluje Marcela Waldmannová z plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu.

Řada předmětů odhozených do jímky v Plasích tak na své znovuobjevení čekala téměř 200 let. Během průzkumů historici nalezli několik tisíc předmětů, díky kterým mohli poskládat obrázek každodenního života za zdmi opatského sídla. Z textů a pečetí zjistili více o korespondenci, zbytky rostlin a zvířecích kostí zase naznačují, jaký byl jídelníček zdejších obyvatel. Nalezené hračky přibližují, jak děti trávily volný čas.

Jedním ze zajímavých nálezů byl psí obojek, foto: NPÚ, ÚOP v Plzni

Chov psů v historii nebyl ničím neobvyklým. Lidé čtyřnohé společníky využívali pro účely lovu i jako domácí mazlíčky. V jímce se nacházely ostatky nejméně tří psů. Zcela výjimečným artefaktem, který jímka vydala je bezesporu psí obojek zhotovený z třísločiněné usně.

Na obojku zaujme i jeho estetické provedení a nápis PLAS z mosazných pukliček. Podle historiků se jedná o metodu hojně využívanou zejména ve středověku na výzdobu opasků a řemení. Jednalo se o jméno psa nebo označení místa odkud pochází? To se můžeme jen domnívat.

  • Plaský klášter založil roku 1144 tehdejší kníže Vladislav II. Roku 1826 se rozhodl (v té době už bývalý klášter) koupit kancléř Klement Václav Lothar Metternich.
  • Ke konci druhé světové války zde pobývala Rudá armáda. Metternichové se zpět nevrátili. Po odchodu armády byly budovy i pozemky přidělovány nejrůznějším institucím, mobiliář byl rozvezen, rozprodán i rozkraden. Nejhorším zásahem bylo zbudování krytu civilní obrany pod budovou samotnou v roce 1963.
  • V roce 1995 prohlásila vláda ČR zdejší areál Národní kulturní památkou.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Národní památkový ústav, ÚOP v Plzni

Štítky historie, průzkum, archeologie, Národní památkový ústav, klášter Plasy, Plasy, klášter, výstava, archeologický průzkum, odpadní jímka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Zdalipak jsou průzkumníci záchodových jímek nějak speciálně honorováni, resp. platí jim zaměstnavatel také vyšší pojistné?

Sobota, 22. dubna 2023, 11:25Odpovědět

Klášterní záchodová jímka z počátku 18. století vydala cenné artefakty, kuriozitou je psí obojek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.