Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Louku za školou na Vinicích čeká proměna za více než 20 milionů

Už v pondělí začne náročná rekonstrukce louky za 7. základní školou v Plzni na Vinicích. K projektu za více než 20 milionů korun se mohla vyjadřovat také veřejnost, která nejvíce volala po zazelenění a zastínění celého prostoru. Nyní firma oplotí staveniště a postaví tam stavební buňku. Provoz zdejšího dětského hřiště zatím nebude omezen. Hotovo by mělo být do devíti měsíců.

Debaty o proměně prostoru mezi paneláky v ulicích Sedlecká, Hodonínská a Brněnská se vedou už od roku 2018. K návrhu, jak by mohla lokalita vypadat, mohli promlouvat také místní obyvatelé. Více než tři stovky z nich se zapojily do ankety, další desítky lidí se účastnily veřejného projednávání. Nejvíce volali po zazelenění a zastínění celého prostoru.

„I proto zde zahradníci vysadí více než šest desítek alejových listnatých stromů, které zejména v parných letních dnech pomohou ke zlepšení zdejšího mikroklima a zároveň přispějí k zachycení většího množství srážek. Do prostoru přibyde také jedna borovice, která bude sloužit jako vánoční strom,“ popisuje místostarosta prvního městského obvodu Miroslav Šuma (ANO).

„Lidé též hovořili o tom, že v místě je zapotřebí regulovat pohyb psů, a to zejména kvůli bezpečnosti. Někteří zmínili také úpravy dětského hřiště, ty se však již dělaly v roce 2020, hřiště dostalo nový povrch a některé prvky byly vyměněny," upřesnila mluvčí obvodu Miroslava Vejvodová.

V prostoru velkém zhruba 11 tisíc metrů čtverečních vznikne park, kde nebude chybět workoutová sestava nebo psí loučka. V místě bude také kavárna, podobně jako je to dnes v revitalizovaném vnitrobloku Krašovská. I tam se na finální podobě prostoru podíleli sami občané.

„Jsme rádi, když se místní zapojují do diskuze. Je vidět, že jim není jedno, v jakém prostředí žijí,“ pochvaluje si místostarosta Jiří Rezek (Piráti). Na proměně místa se mělo původně začít pracovat už loni, projekt ovšem zpozdil nezájem stavebních firem o realizaci, a výběrové řízení tak muselo být vyhlášeno opakovaně. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vizualizace: Studio a-sense Ondřeje Rysa

Štítky Vinice, proměna veřejného prostoru, psí loučka, zeleň ve městě, 7.ZŠ, revitalizace louky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Louku za školou na Vinicích čeká proměna za více než 20 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.