Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Před 80 lety britské letouny omylem bombardovaly Dobřany, pumy měly původně dopadnout na Škodovku

K tragickému omylu došlo v noci ze 16. na 17. dubna roku 1943. Dobřany na jižním Plzeňsku se té noci staly nechtěným cílem spojeneckého náletu. Pumy měly podle plánu dopadnout na plzeňskou Škodovku – jednu z klíčových zbrojovek nacistického Německa v průběhu druhé světové války. Spojenci však omylem vybombardovali místo zbrojovky ve Škodovce nic netušící město Dobřany. Příčinou byla zřejmě chyba navigace. Při útoku zahynulo až 400 lidí a bylo vybombardované téměř celé město. V Dobřanech také položili život vůbec první spojenečtí vojáci na českém území a spojenci tu přišli o první letadlo.

80. výročí náletu na Dobřany si dnes ve 13:30 připomenou v rámci pietního aktu na náměstí T.G.M. Jeho součástí bude otevření tematické výstavy ve zvonici. Program bude pokračovat od 15:00 na vrchu Hujáb, kde bude odhalena informační tabule v místě pádu letadla Lancaster, kde zahynula celá posádka spojenců.

Plzeňská Škodovka byla velkou zásobárnou zbraní pro nepřátelskou armádu. Podnik produkoval děla, tanky či granáty, a tak by jeho zneškodnění Němce významně oslabilo. Paradoxně Škodovka odolávala až do dubna 1945, kdy už byl konec války na spadnutí. Místo na ni, bomby padaly všude kolem. Několik pokusů o její bombardování zmařilo počasí, jindy byly mylně zasaženy obydlené části Plzně a v jednom případě právě Dobřany – město na dosah Plzně.

Toho dne označil bombardovací svaz cíl v domnění, že jsou nad Škodovkou. „Vizuální kontakt umocnilo to, že viděli shora psychiatrickou léčebnu a kasárna,“ upřesnil Miloslav Faifr z Klubu vojenské historie Dobřany. Zdroje uvádí, že se jednalo o 249 letadel. Příčinou tragického omylu byla zřejmě chyba navigace. Tehdejší naváděcí technika se ani zdaleka nepřibližovala té současné. Ve tmě se piloti těžce orientovali. Možná je zmátl jeden z naváděcích letounů, který byl u Plzně zasažen a u Dobřan se pokoušel o nouzové přistání. Nakonec se zřítil u místního nádraží. V jeho útrobách zahynulo všech sedm spojeneckých vojáků – pět Britů a dva Kanaďané. Zmatená letka si pak mohla chybně vyložit, že komplex dobřanské psychiatrické léčebny je plzeňská Škodovka. Naváděcí letouny shodily osvětlovací munici poblíž areálu a na město se začaly sypat bomby.

Americké bomby srovnaly se zemí plzeňskou Škodu, stále vyráběla zbraně pro Němce

Terčem ničivého náletu amerických bombardérů se přesně před 77 lety stal rozsáhlý areál zbrojovky plzeňské Škody. Až do osudného náletu 25. dubna 1945 produkovala Škoda stíhače tanků, děla a munici pro německou armádu. Ale nebyla sama. Zatímco v...

 

Zničeny byly tři čtvrtiny Dobřan, ze 746 domů jich zůstalo celých asi jen 200, zahynulo až 400 lidí. Připomínku hrůzné noci představovala zvonice kostela sv. Mikuláše, kterou až do roku 2000 zakrývalo provizorní zastřešení. Nálet na Škodovku opakovali spojenci v noci z 13. na 14. května 1943. Tehdy závody sice zasáhli, nicméně chod podniku to nenarušilo. Většina bomb budovy minula nebo padla do obydlených oblastí. Zemřely desítky lidí a nacistická propaganda nálet prezentovala jako teroristický útok. Američané znovu zasáhli Škodovku až v říjnu 1944. Ani tehdy se její chod nepovedlo zastavit. K tomu došlo až během útoků v dubnu 1945, kdy bohužel rovněž umírali civilisté.

Dnes je největší připomínkou všech válek, které Dobřany zasáhly, skulptura obrovské uronění slzy umístěná pod věží. Podle autora, sochaře Václava Fialy, představuje němého svědka válečných katastrof. Doprovází ji nápis výstižný i pro současnou dobu: „Co války provází, co po válkách zůstává, jsou pouze slzy.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky druhá světová válka, bombardování Dobřan, nálet na Dobřany, nálet na Škodovku, výročí, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 80 lety britské letouny omylem bombardovaly Dobřany, pumy měly původně dopadnout na Škodovku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.