Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Bývalý šéf hospodářské kriminálky v Plzni pomáhal podnikatelům s krácením daní, jde o desítky milionů

Během jednoho roku připravila skupina podnikatelů stát na daních o více než 42 milionů korun. S podáním fiktivních faktur jim podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) pomáhal i plzeňský policista. Deník Právo dnes přišel s informací, že se má jednat o policejního důstojníka, který stál v čele plzeňské hospodářské kriminální policie. Pro podezření z krácení daně stíhá GIBS celkem pět lidí a tři firmy.

„V období nejméně od října 2020 do listopadu 2021 mělo pět fyzických osob a tři právnické osoby společně po předchozí vzájemné domluvě profitovat tím, že v toku běžných faktur podnikatelských subjektů měly úmyslně zahrnovat do nákladů těchto subjektů fiktivní faktury. Neoprávněně tak měly zvyšovat nárok na odpočet daně z přidané hodnoty a snižovat daňovou povinnost k platbě této daně. Způsobená škoda přesahuje částku 42 milionů korun,“ uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Dále doplnila, že policie zahájila stíhaní pěti osob a tří firem. Podrobnější informace s ohledem na vyšetřování případu podle ní nelze sdělit.

Na rozkrytí sofistikovaného krácení daní se podílela také Celní správa ČR. Podle Práva je stíháním policistou bývalý šéf hospodářské kriminálky v Plzni, který byl pro ostatní stíhané něco jako konzultant. „Se zkušenostmi a znalostmi této problematiky jim radil, jak vyzrát na daňový sytém, a obohatit se tak na úkor státu. Asi netušil, že jsou již monitorováni celními pátrači," uvedl zdroj listu.

Stíhaný policista loni na podzim odešel na vlastní žádost do civilu. Bylo to krátce po té, co u něj GIBS provedla domovní prohlídku.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky GIBS, krácení daní, Celná správa, daňový podvod, plzeňský policista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý šéf hospodářské kriminálky v Plzni pomáhal podnikatelům s krácením daní, jde o desítky milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.