Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jaderný tandem: 30 let česko-americké spolupráce bylo stvrzeno podpisem dodávek paliva pro obě české jaderné elektrárny

PR článek

Společnost Westinghouse Electric Company a jadernou elektrárnu v jihočeském Temelíně pojí 30 let stabilní spolupráce. Už v roce 1993 se americký Westinghouse stal strategickým dodavatelem řídících a kontrolních systémů, čímž se nahradil původní plán instalovat zastaralejší ruské systémy. Smlouva z počátku 90. let pomohla společnosti Westinghouse vybudovat v České republice spolehlivou síť tuzemských partnerů, kteří dnes oplývají jedinečnými zkušenostmi v oblasti jaderného průmyslu. Vzájemnou spolupráci potvrdili na konci března zástupci polostátní firmy ČEZ, kteří se společností Westinghouse podepsali smlouvu o dodávkách jaderného paliva do jaderné elektrárny v Dukovanech od příštího roku.

Vyjádřením podpory lokálním dodavatelům byla i na konci února uspořádaná akce Supplier Day. Na summit se sjelo více než 150 zástupců českých dodavatelů, které přivítal nově zvolený americký velvyslanec v Česku Bijan Sabet. Někteří dodavatelé měli s Westinghousem zkušenosti z již zmíněné temelínské zakázky. Spolupráci vnímali velmi pozitivně, například Obchodní ředitel Jan Krška z firmy I&C Energo vzpomínal na začátky spolupráce s Westinghousem jako na spoustu nových příležitostí a závan nové západní kultury, která byla začátkem 90. let potřebným motorem pro nastartování nové ekonomiky.

Westinghouse bude od roku 2024 zásobovat palivem obě české jaderné elektrárny. Posílí tím energetickou bezpečnost země

Westinghouse s ČEZem podepsal dohodu o dodávkách palivových souborů VVER-440 pro elektrárnu Dukovany. Společnost Westinghouse bude dodávat palivo od roku 2024 a nahradí tak současného dodavatele. Smlouva navazuje na dlouholeté partnerství těchto společností a také na nedávno uzavřenou dohodu o dodávce palivových souborů pro jadernou elektrárnu Temelín.

Společnost ČEZ, která v případě temelínské elektrárny výběrové řízení uspořádala, sdělila, že vybírala podle bezpečnosti a ceny, čímž potvrdila, že americký Westinghouse je rozhodně důvěryhodným partnerem. Bezpečnost je hlavní prioritou, kterou si Westinghouse klade nejen u dodávek jaderného paliva, ale i u své vlajkové lodi - reaktoru AP1000®.

Bezpečnost a stabilita především

Zejména v jaderném průmyslu je bezpečnost vždy na prvním místě, a proto byl  reaktor AP1000® navržen s maximálním ohledem na celosvětové bezpečnostní standardy, což vedlo ke konstrukci pasivního bezpečnostního systému, který minimalizuje dopady projektových havárií. Konstrukce AP1000 je výsledkem přístupu a návrhového procesu kladoucího důraz na bezpečnost a jednoduchost. Toho bylo dosaženo použitím menšího počtu komponentů, pasivních bezpečnostních systémů nezávislých na střídavém proudu, modularizací a použitím osvědčených dílů.

Reaktor AP1000® ve hře o dukovanský tendr

Foto: Westinghouse Electric Company

V posledních několika měsících můžeme ve veřejném prostoru sledovat dění okolo starší ze dvou českých jaderných elektráren v Dukovanech. Elektrárna na Třebíčsku by se měla rozšířit o nový jaderný blok, který by měl být uveden do zkušebního provozu v roce 2036. Společnost Westinghouse loni na podzim předložila vládě svůj návrh na zvýšení využití jaderné energie v České republice prostřednictvím nasazení reaktoru AP1000®, nejpokročilejšího a nejosvědčenějšího jaderného reaktoru v provozu na celém světě. Westinghouse nabízí bezpečnou, ověřenou a licencovanou technologii, která je na jiných místech již v provozu. Koncem minulého roku si polská vláda vybrala reaktor AP1000® pro zahájení svého vůbec prvního programu jaderné energetiky. Pokud by v dukovanském tendru uspěl americký Westinghouse, nasazení technologie AP1000 by vedlo k regionální synergii, která bude přínosem i pro český jaderný program.

Westinghouse v Česku od února 2023 zastupuje Petr Brzezina, který má rozsáhlé zkušenosti v energetickém průmyslu a stavebnictví. V roce 2021 byl Brzezina oceněn časopisem Forbes jako jeden z nejlepších českých generálních ředitelů roku. Krátce po svém jmenování zavítal na ČVUT v Praze, kde představil českým studentům nabídku stáží v americké centrále společnosti. Právě vzdělávání mladé generace je klíčovým prvkem dlouhodobé spolupráce, která vede k úspěšným projektům a zakázkám jako jsou ty v Temelíně a brzy i v Dukovanech.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Westinghouse Electric Company

Štítky Westinghouse Electric Company, jaderná elektrárna, palivo, Česko, Dukovany, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, průmysl, Petr Brzezina, České vysoké učení technické v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaderný tandem: 30 let česko-americké spolupráce bylo stvrzeno podpisem dodávek paliva pro obě české jaderné elektrárny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.