Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Univerzita prodá ikonickou budovu bývalého ředitelství plzeňské Škody

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) prodá rozsáhlou budovu bývalého generálního ředitelství plzeňské Škody v Tylově ulici poblíž centra. Dřívější vedení vysoké školy ji koupilo, aby do ní přesunulo dvě fakulty. Od roku 2017 je objekt prázdný, univerzita ho sice udržuje, ale nepočítá s ním dále jako s univerzitní budovou.

„Budovu nevyužíváme. V tuto chvíli je pro nás to nejlepší a asi také jediné možné řešení ji včas prodat," uvedl rektor ZČU Miroslav Lávička. Podle něj se ještě dokončují formální a technické parametry prodeje.

Předminulé vedení ZČU koupilo budovu v roce 2010, tehdy se hovořilo o ceně 200 milionů korun. Do roku 2017 tam sídlila fakulta zdravotnických studií, která se pak přestěhovala budovy v Husově ulici 11, již opustila ekonomická fakulta. Tehdejší vedení ZČU mělo projekt přestavby, ale ministerstvo školství ho považovalo za předimenzovaný, protože vznikal v době, kdy ZČU měla výrazně víc studentů.

Objekt už loni v srpnu nabídlo k prodeji minulé vedení ZČU, ale prodej se podle rektora pozastavil. „Objevila se formální potíž, ale jen administrativní. Teď chceme zajistit, aby kupec nemusel řešit věci, které jsme měli vyřešit za něj," vysvětlil rektor. 

Nové vedení Západočeské univerzity v Plzni by chtělo navýšit počet českých i zahraničních studentů

Za čtyři roky by se mohl počet studentů na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) zvýšit na 13 500 tisíce. Podle nového rektora Miroslava Lávičky je mezi českými i bavorskými firmami velká poptávka po absolventech technických oborů. Univerzita chce...

 

Při loňském oznámení prodeje ZČU předpokládala, že by mohla inkasovat kolem 160 milionů. Lávička uvedl, že škola už zřejmě z prodeje nezíská stejnou sumu, za niž budovu koupila, ale chce ji prodat co nejvýhodněji. Pokud veškeré přípravy půjdou podle představ ZČU a nenastanou technické či formální potíže, tak bude záměr prodeje vyhlášen do poloviny roku.

Stavba vznikla v roce 1948 a byla původně projektována jako ředitelství a technické kanceláře plzeňské Škodovky. Objekt je zasazen do průmyslového areálu a vnitřní řadové zástavby. Budova má čtyři nadzemní a dvě podzemní podlaží. Celková plocha činí 16 764 metrů čtverečních. Vzhledem k tomu, že je na okraji průmyslového areálu, mohla by podle realitních makléřů sloužit pro lehkou výrobu, jako sklady nebo i pro polyfunkční využití.

ZČU se chce soustředit na své budovy na ose tramvajové linky číslo 4, která vede z kampusu Zelený trojúhelník na Borech, kde sídlí tři technické fakulty, ekonomická a fakulta designu a umění, přes Klatovskou a Tylovu ulici až k objektům v centru. Jako prioritní akci teď vidí rektor rekonstrukci dvou objektů na Chodském náměstí, kde sídlí pedagogická fakulta.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Západočeská univerzita v Plzni, ZČU, prodej objektu, bývalé ředitelství Škodovky, Tylova 59, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita prodá ikonickou budovu bývalého ředitelství plzeňské Škody  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.