Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

S úklidem pomůžou lidem už potřetí Pytlomaty, podívejte se, kde je najdete

Pytel, rukavice, a trocha času. Tak málo stačí a hned vypadá svět o něco lépe. V centrálním plzeňském obvodu k tomu pomáhají už třetím rokem takzvané Pytlomaty. Jde o stanoviště, kde si lidé, kterým není vzhled jejich okolí nebo oblíbeného výletního cíle lhostejný, vyzvednou pomůcky k úklidu. Akce startuje Na Nové Hospodě posledního března, pak se přesune na Valchu.

Pytlomat zavedl třetí městský obvod před dvěma lety jako ojedinělou novinku. Použít ho může každý, komu vadí nepořádek v jeho okolí. Jedná se o stanoviště s nápisem „PYTLOMAT“, kde si každý dobrovolník před procházkou v lese vezme rukavice s pytlem na odpadky a při návratu ho zanechá naplněný opět tam, kde jej vyzvedl. Obvod pak zajistí jeho odvoz.

„Výzva ke společnému úklidu životního prostředí se setkala s velkým ohlasem, a já mám obrovskou radost, že se tak z Pytlomatů stává tradice. Chtěl bych připomenout, že za tento nápad vděčíme obyvatelům Nové Hospody, kterým vadily přibývající odpadky v nedalekém lese, a proto iniciovali akci, kdy si svépomocí budou les uklízet,“ popisuje vznik Plytlomatů starosta MO Plzeň 3 David Procházka.

Obvod také podle minulých ročníků vyhodnotil, na kterých místech se lidé nejvíce zapojují, kde má akce smysl a kde připravené pytle a rukavice jen zmizí. Podle toho stanoviště letos vybral. Najdete je tedy od 31. března do 11. dubna na čtyřech místech Nové Hospody: na rohu ulic K Plzni a Konečná, u vchodů do lesa v ulicích K Merfánům x K Lesu, K Merfánům x Prostřední a u stezky u Vejprnického potoka v Prostřední ulici.

„Chtěl bych také poděkovat obci Vejprnice, která do toho jde už potřetí s námi a rozmístí Pytlomat z druhé strany lesa,“ doplňuje David Procházka.

Pytlomaty Trojka rozmístí také na Valše, kde jich najdete hned pět, a to u vstupu do lesa v ulici K Zelené louce, u kruhového objezdu na opačné straně této ulice, na křižovatce ulic Sulkovská x Sedlákova, v Osikové ulici a uprostřed ulice U Čertovy díry. K dispozici tu budou od 12. do 24. dubna.

 „Vítáme také každý nápad, který pomůže vylepšit místo, které lidé rádi navštěvují a cítí se tam dobře. Velmi rádi podpoříme každou podobnou akci, i kdyby jen malého rozsahu,“ dodává starosta závěrem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MO Plzeň 3

Štítky Plzeň, úklid, MO Plzeň 3, pytlomat, stanoviště, pořádek, starosta, Procházka, Valcha, Nová Hospoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S úklidem pomůžou lidem už potřetí Pytlomaty, podívejte se, kde je najdete  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.