Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Za houkáním sov se vydá výprava do nočních brdských lesů

Jaký zvuk vydává puštík, jaký sýček a jak zní houkání kulíška? To se dozví účastníci výpravy do nočních Brd, na kterou zvou širokou veřejnost Vojenské lesy a statky ČR už příští pátek. Kromě poslechu sovího houkání čeká na zájemci i celá řada informací o těchto nočních dravcích.

O sovách koluje spousta mýtů, za které vděčí právě svému tajemnému houkání a které zná v podstatě každý. Málokdo už podle něj ale pozná, o jaký druh sovy se jedná. Právě to a mnoho dalšího o sovách, chtějí naučit Vojenské lesy a statky návštěvníky Brd na první tematické večerní vycházce, kterou pořádají do unikátní přírodní oblasti na pomezí Středočeského a Plzeňského kraje.

„Přelom února a března je pro poslech sov v přírodě ideálním obdobím. V brdských lesích doufáme, že zaslechneme především sovy, které jsou zde hojně zastoupené – sýce rousného, kulíška nejmenšího nebo puštíka obecného,“ popisuje lesní pedagožka VLS Lucie Lenghartová, která bude nočním lesem návštěvníky provázet společně s ornitologem Ondřejem Sedláčkem z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Vedle poslechu sov se tak návštěvníci dozvědí, čím jsou tito tajemní opeřenci tak zvláštní, jak vypadá jejich život či jaké mýty a pověsti o nich kolují.

Lesníci pořádají akci ve spolupráci s ornitology z obecně prospěšné společnosti Ochrana fauny ČR. První komentovaná večerní naučná procházka Vojenských lesů do brdských hvozdů za sovami se uskuteční v pátek 3. března od 17.30 hodin. Sraz je v podbrdské obci Malý Drahlín u Příbrami. Akce, je zdarma a je určena pro širokou veřejnost se staršími dětmi. Vzhledem k omezené kapacitě je však třeba se na ni předem registrovat e-mailem na adresu: Lucie.Lenghartova@vls.cz, nebo telefonicky na číslo +420 737 658 407. Povinou výbavou je vhodné oblečení, obuv a také baterka.

„V naší režii jde o pilotní akci, kterou chceme doplnit klasické programy lesní pedagogiky, jež pořádáme. Pokud si ověříme, že je o výpravy za sovami do Brd zájem, určitě je budeme pořádat pravidelně, možná přidáme další výpravy už letos,“ dodal ředitel divize VLS Hořovice David Novotný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lukáš Kovár, VLS

Štítky Výprava, brdy, sovy, houkání, vojenské lesy, dravci, ornitolog, Plzeňský kraj, sýček, kulíšek, puštík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za houkáním sov se vydá výprava do nočních brdských lesů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.