Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Středoškoláci by za prezidenta chtěli Petra Pavla, žáci z Plzeňského kraje mu dali 85 procent ve volbách nanečisto

Ve studentských volbách Petr Pavel drtivě převálcoval expremiéra Andreje Babiše (ANO). Bývalý vysoký představitel české armády a NATO získal od středoškoláků bezmála 86 procent. Celorepublikový výsledek se shoduje s výsledky v Plzeňském kraji, kde se do druhého kola voleb nanečisto zapojilo 19 škol a celkem hlasovalo 3 166 žáků starších 15 let. Autorem projektu je společnost Člověk v tísni.

Do Studentských voleb se celkem přihlásilo 530 škol napříč celou republikou, což je také rekord za celou dobu existence projektu. Platný hlas v prvním kole odevzdalo 76 136 studentů, ve druhém kole 52 930 studentů.

„Vítězství Petra Pavla v druhém kole Studentských prezidentských voleb je drtivé, získal téměř 86 procent hlasů. Studentské hlasování znovu ukázalo, že Andrej Babiš se přízni nejmladší generace netěší,“ uvedl Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni.

Nejlepších výsledků dosáhl Petr Pavel v Libereckém kraji, kde pro něj hlasovalo 92 procent žáků. Andrej Babiš naopak propadl a jen ve Zlínském a Ústeckém kraji těsně překročil hranici 20 procent. „Z porovnání podle typů škol vidíme, že výsledky Petra Pavla se příliš neliší na gymnáziích (89,7 %) a na středních odborných školách (83,2 %), méně hlasů pak dostal na odborných učilištích (66,7 %),“ dodal Strachota.

V Plzeňském kraji se do druhého kolo prezidenských voleb nanečisto zapojilo 19 škol. Pro Petra Pavla hlasovalo 85,03 procent žáků. Do prvního kola se v našem kraji přihlásilo 28 škol, přičemž svůj volební lístek vhodilo do urny 4 531 žáků, většina z nich hlasovala pro Danuši Nerudovou, jež získala 55,66 procenta hlasů.

Člověk v tísni chce prostřednictvím studentských voleb přiblížit mladým lidem principy demokracie a seznámit je s volebním systémem České republiky, s programy i jednotlivými kandidáty. Studentské volby mají podle organizátorů přispět k aktivnímu a zodpovědnému občanství budoucích prvovoličů.

Prezidenta středoškoláci poprvé vybírali v roce 2012, tehdy u nich největší podporu získal hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz. Skutečný vítěz voleb Miloš Zeman tehdy u žactva skončil čtvrtý. V roce 2017 v prvním kole studentských prezidentských volbách zvítězil bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš před Zemanem. Stejné pořadí potvrdilo i druhé kolo studentských voleb, které se konalo v lednu 2018.

Ohodnoť článek

Foto Jeden svět na školách

Štítky studentské volby, prezidentské volby, Petr Pavel, Andrej Babiš, Jeden svět na školách, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci by za prezidenta chtěli Petra Pavla, žáci z Plzeňského kraje mu dali 85 procent ve volbách nanečisto  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.