Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tři lovečtí psi se nakazili smrtelnou Aujeszkyho chorobou, dva při naháňce a jeden při procházce

Veterináři potvrdili tři případy úhynu loveckých psů na zákeřnou Aujeszkyho chorobu. S největší pravděpodobností na ně nákaza přeskočila od černé zvěře, se kterou se dostali při lovu do kontaktu. Zdokumentované případy pochází z naháňky na Domažlicku a v Karlovarském kraji. Riziko ale hrozí i domácím mazlíčkům, kteří se dostanou do kontaktu s divočáky nebo sežerou jejich tepelně neupravené maso.

Aujeszkyho choroba je rozšířena téměř po celém světě. Přenašeši nákazy jsou dospělá prasata, neboť jako jediná tuto nákazu přežívají. Nákaza je přenosná také na skot, ovce, kozy, psy, kočky, králíky, stejně tak na volně žijící živočichy. 

Soukromý veterinář musel utratit teprve dvouletého štýrského brakýře, který se účastnil naháňky na Domažlicku. Podle odborníků se pes dostal do přímého kontaktu s divokým prasetem. V dalším případě podlehl závažnému onemocnění jagdteriér. „Pes se týden předtím účastnil naháňky v Karlovarském kraji na černou zvěř. Zvíře vykazovalo příznaky typické pro Aujeszkyho chorobu, kterou následně potvrdilo také vyšetření ve Státním veterinárním ústavu,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

„Třetí případ SVS eviduje u labradorského retrievera z Ústeckého kraje, který se při venčení pravděpodobně dostal do kontaktu s uhynulým nakaženým divočákem,“ pokračuje mluvčí.

Vakcína pro psy zatím neexistuje

Každý rok potvrdí veterináři několik jednotek případů výskytu této choroby u psů. V drtivé většině došlo k přenosu při kontaktu s divokým prasatem při lovu nebo při konzumaci tepelně neupraveného masa. Vakcína, která by psy ochránila ale zatím neexistuje.

„Zásadním preventivním opatřením je minimalizovat možnost kontaktu psů, ale i dalších domácích zvířat, s divokými prasaty a nekrmit zvířata syrovým masem či vnitřnostmi z divočáka,“ doporučuje ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád

Jelikož vysoké teploty virus spolehlivě ničí, je nutné tepelné ošetření masa určeného ke krmení psů nebo koček. Naopak v chlazeném a mraženém mase zůstává virus aktivní až několik měsíců. „Pokud jde o chovatele hospodářských zvířat, zejména prasat, platí nutnost dodržovat zásady biologické bezpečnosti, především zamezit možnému vniknutí divokých prasat do chovů,“ dodal Semerád.

K nakažení psa dochází nejčastěji přímým kontaktem s divokým prasetem. Inkubační doba je ve většině případů tři až šest dní. Příznaky Aujeszkyho choroby bývá nechutenství, zvracení, nezájem o okolí, neklid, podrážděnost, kousání do předmětů, slinění nebo křeč žvýkacích svalů. Klinické příznaky u psa jsou podobné vzteklině. Dalšími příznaky je sebepoškozování vlivem extrémního svědění zejména v oblasti hlavy, uší či pysků tlamy. Objevují se záškuby svalstva a paralýza. K úhynu dochází do 96 hodin od projevení prvních příznaků onemocnění. V roce 2018 se Aujeszkyho choroba potvrdila také u kočky.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto myslivost.cz | Zdroj Státní veterinární správa, myslivost.cz

Štítky Aujesszkyho choroboa, nákaza, smrtelná choroba, pes, nákaza psů, naháňka, myslivost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři lovečtí psi se nakazili smrtelnou Aujeszkyho chorobou, dva při naháňce a jeden při procházce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.