Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Likvidace největšího ohniska ptačí chřipky se chýlí ke konci, hasičům zbývá vynosit ještě 70 tun drůbeže

Z hal velkochovu společnosti Česká drůbež v Brodu nad Tichou na Tachovsku zbývá vynosit posledních zhruba 74 tun drůbeže. Likvidace tohoto dosud největšího ohniska ptačí chřipky v Česku začala 3. ledna, kdy hasiči napouštěli halu oxidem uhličitým. Posléze se přešlo k plynotěsným kontejnerům. Po vyklizení hal bude nutné odstranit také podestýlku, krmivo a areál důkladně vydezinfikovat.

Usmrcené nosnice se odváží do kafilerie v Biřkově na Klatovsku. Ve třech třípodlažních halách chovala firma 750 tisíc nosnic, což podle odhadů veterinářů představuje přibližně 1000 tun materiálu. „Za včerejšek se vynosilo asi 104 tun. Zbývá nám odhadem něco kolem 74 tun vynosit. Dnes vynáší 119 lidi. Stále držíme 12 vynášecích skupin," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Veterináři, hasiči a zástupci firmy mají dnes na místě poradu o dalším postupu, doplnil.

Profesionálním a dobrovolným hasičům z Plzeňského kraje v uplynulých dnech pomáhali také kolegové z Karlových Varů nebo Středočeši. Zásah je velice náročný. Každý hasič smí ve „špinavé zóně“ pobývat jen po omezenou dobu. „Dekontaminací osob denně projde 400 lidí - každý člověk třikrát. Dekontaminací vozidel denně projede na dvacet kusů techniky," popsal. Poncar. 

Na vynášení pracuje v posledních dnech přes 100 lidí denně, v průměru podle Poncara jeden člověk za jeden den vynese asi tunu drůbeže. Z drůbežárny se odvážejí i miliony vajec z celého chovu, včetně vajec, snesených ještě před objevením nákazy. Vejce končí v asanačním podniku v Žichlínku na Orlickoústecku a ve spalovně v Chotíkově u Plzně.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka bylo ke čtvrtečnímu večeru odklizeno 911 tun drůbeže a 6,6 milionu vajec. „Zbývá ještě vyklidit menší část vajec a poslední desítky tun drůbeže. Jsou to živé slepice, které je třeba v hale pochytat a vynosit ven do utrácecích kontejnerů," řekl Vorlíček. Potvrdil, že se počítá s dokončením vyklízení do konce tohoto týdne.

Nákaza se prokázala na konci prosince v části jedné ze tří obřích hal. Původně chtěli veterináři utratit kolem 120 000 slepic. Laboratoř ale brzy potvrdila nákazu i ve zbytku chovu. Likvidace začala už minulé úterý a nejprve probíhala tak, že hasiči napouštěli oxid uhličitý přímo do haly. Plyn se nechal přes noc působit a ráno po vyvětrání mohla začít likvidace již usmrcené drůbeže. Od tohoto hromadného utrácení ale nakonec kvůli technickým problémům upustili a přešlo se na plynotěsné kontejnery, kde lze najednou usmrtit až sedm tun nosnic.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likvidace největšího ohniska ptačí chřipky se chýlí ke konci, hasičům zbývá vynosit ještě 70 tun drůbeže  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.