Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé ve třech obcích Plzeňského kraje si zvolili nová zastupitelstva, loni tam nikdo nedokázal sestavit kandidátky

Nová zastupitelstva si ve včerejších dodatečných komunálních volbách zvolili lidé ze tří menších obcí v Plzeňském kraji. V Bukové na jižním Plzeňsku, v Cebivi na Tachovsku a v Trokavci na Rokycansku se loni v září obecní volby nekonaly, protože tam nikdo nepodal kandidátní listiny. Do dodatečných voleb se v každé z obcí přihlásila vždy dvě sdružení nezávislých kandidátů. Volební účast se pohybovala od 53,18 po 73,91 procenta.

V Bukové na Plzeňsku přišlo do volební místnosti 145 ze 197 oprávněných voličů, volební účast byla 73,6 procenta. Zvítězilo sdružení Pro Bukovou, které dostalo 58,02 procenta hlasů a čtyři mandáty, tři mandáty připadly za 41,97 procenta hlasů sdružení Za naši obec Bukovou. V Bukové lidé zvolili pět žen a dva muže, věkový průměr zastupitelů je 53 let. Nejmladšímu zastupiteli je 34 a nejstaršímu 76 let.

Dvě sdružení nezávislých kandidátů podala kandidátní listiny pro dodatečné volby také v Cebivi na Tachovsku. I tam se volilo sedmičlenné zastupitelstvo. V sobotu hlasovalo 117 z 220 voličů, tedy 53,18 procenta. Volby přesvědčivě vyhrálo SNK za rozkvět obce, které získalo 75,45 procenta hlasů a šest mandátů, jeden mandát získalo sdružení Pro obec za 24,51 procenta hlasů. Ze tří obcí, kde se v sobotu volby v kraji konaly, zvolili lidé v Cebivi nejstarší zastupitelstvo s věkovým průměrem necelých 55 let. Nejmladšímu zastupiteli je 44 a nejstaršímu 65 let. V zastupitelstvu jsou čtyři ženy a tři muži.

Nejmenší obcí, kde se v kraji v sobotu volby konaly, byl brdský Trokavec s 92 voliči. Hlasovat jich přišlo 68, tedy 73,91 procenta. SNK za rozvoj Trokavce získalo 71,58 procenta hlasů a pět mandátů, dva mandáty voliči přiřkli sdružení Společně Trokavec za 28,41 procenta hlasů. V Trokavci si lidé vybrali nejmladší zastupitelstvo s věkovým průměrem necelých 39 let, je v něm pět mužů a dvě ženy. Nejmladšímu zastupiteli je 26, nejstaršímu 49 let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky politika, volby, dodatečné volby, volby do zastupitelstva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé ve třech obcích Plzeňského kraje si zvolili nová zastupitelstva, loni tam nikdo nedokázal sestavit kandidátky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.