Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Trestanci na Borech se zapojí do pilotního programu po vzoru norských věznic, cílí na otce i drogově závislé

Intervenční programy jsou zaměřené na motivaci vězňů k jejich nápravě. Cílí především na otce, aby si uvědomili svou roli i to, jaké jsou potřeby dítěte a co prožívá, když je jeho rodič ve vězení. Drtivá většina lidí, kteří přicházejí do věznic, má také zkušenost s drogami. I na ně cílí další program, který momentálně startuje v deseti věznicích napříč republikou. Převzatý je z norského vězeňského systému a prošel speciální úpravou pro české podmínky.

„Posláním programů ve výkonu trestu odnětí svobody je snižovat nebezpečnost a pravděpodobnost recidivy u rizikových pachatelů trestné činnosti vykonávajících trest odnětí svobody, a tím přispívat k ochraně společnosti. Výsledky těchto programů a dalších forem odborného zacházení nám ukazují, že je to správná cesta,“ uvedl generální ředitel Vězeňské služby (VS) ČR Simon Michailidis.

VS získala na čtyřletý projekt z norských fondů 40,5 milionu korun, polovina půjde na stavební úpravy prostor ve věznicích. Projekt potrvá do února 2024, výsledky z pilotních částí se vyhodnotí a zváží se jejich nasazení i do ostatních z 35 věznic v republice. Posláním programů je snižovat nebezpečnost a pravděpodobnost recidivy u odsouzených rizikových vězňů. Jedná o převzaté a na české podmínky upravené programy „Motivátor“ a takzvaný „Pappa program“.

V 35 věznicích v ČR je aktuálně 19 224 vězňů, z toho je 17 359 ve výkonu trestu, ostatní jsou ve vazbě nebo jsou to chovanci. Cizinců je mezi vězni 1462. Zaměstnání má 7469 vězňů.

„Ve Věznici Plzeň byly komplexně rekonstruovány nevyužívané suterénní prostory v původně dezolátním stavu za 1,2 milionu korun,“ uvedla mluvčí VS Markéta Prunerová. Podle ní se v tuzemsku do vězení opakovaně vrací až 70 procent trestanců. Program Motivátor je určený pro vězně odsouzené za násilnou trestnou činnost a na ty, kteří mají problém zvládat svou agresivitu a impulzivitu. Jsou to často lidé, kteří mají malou motivaci zapojit se do resocializačních programů. V Norsku program běží už 20 let.

Další z programů převzatých z norského vězeňství je "Pappa program". Mnozí vězni se totiž své otcovské role po době výkonu trestu zříkají. „Program má za cíl posílit práva dítěte a u vězněných otců schopnost zvládat svou otcovskou roli, získat povědomí o potřebách dítěte, které se dostalo do nové životní situace způsobené uvězněním otce, získat povědomí o vlastní kriminalitě a přispět ke snížení možné budoucí kriminality,“ doplňuje mluvčí.

Až 80 procent vězňů má zkušenost s drogami

Projekt pro drogově závislé vězně má tři části. Podle některých údajů až 80 procent lidí, kteří přicházejí do věznic, má už nějakou zkušenost s drogou, známky závislosti vykazuje asi třetina vězňů. Jedna část projektu se týká substituční léčby. V deseti věznicích v ČR se do ní za rok zapojilo 113 vězňů, kteří kromě substituční látky dostanou také poradenství a pomoc psychologa či adiktologa. Druhý program je zaměřený na vězně s nařízenou ochrannou léčbou a třetí je doléčovací program pro absolventy terapeutických programů a má jim pomoci udržet pozitivní změny.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vězeňská služba ČR

Štítky Vězeňská služba, Věznice Plzeň, borská věznice, motivační program, program pro vězně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trestanci na Borech se zapojí do pilotního programu po vzoru norských věznic, cílí na otce i drogově závislé  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.