Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lyžařské vleky v Plzeňském kraji se o oproti loňsku o tomto víkendu ještě nerozjedou, mrzne jen málo

Lyžařské vleky v Plzeňském kraji se ještě nerozjedou o nadcházejícím víkendu. Na Šumavě sice sněží, areály zasněžují, ale teploty neklesají každou noc pod minus pět stupňů, aby mohla sněžná děla fungovat každodenně. Neupravují se zatím ani lyžařské stopy. Loni se v západočeské části Šumavy začalo lyžovat právě v těchto dnech.

„Začali jsme technicky zasněžovat, ale teploty pro technické zasněžování jsou hraniční, takže to není kontinuální zasněžování," řekl Karel Samec, mluvčí areálu Ski&Bike Špičák, největšího v oblasti. V dolních partiích je deset cetimetrů přírodního sněhu a na vrcholu až 20 cm. Podle Samce se tento víkend areál určitě neotevře. Stejně jsou na tom ostatní šumavské sjezdovky.

Železnorudsko je největší zimní rekreační oblastí v Plzeňském kraji. „Nelyžuje se, ale sníh u nás je a sněží. O víkendu určitě žádné vleky v provozu nebudou," řekl novinářům starosta Železné Rudy Filip Smola. Podle něj už je na vrcholu sousedního bavorského Javoru 35 centimetrů sněhu. A běžně už tam lidé chodí na skialpech, dodal. Vleky tam ale také ještě nejezdí.

„Běžecké stopy jsme dosud nenajížděli," řekl Smola. Město koupilo novou rolbu na protahování více než 70 km běžeckých tras, což je podle starosty Železné Rudy nejvíc ze všech měst a obcí v České republice.

Železná Ruda opět vypraví skibus, který začne jezdit od 12. prosince z Hojsovy Stráže přes Špičák po Gerlovu Huť do všech skiareálů. „Novinek máme plno, ale oznámíme je až 15. prosince. Půjde o běžecké lyžování, parkoviště pro karavany a o změny provozovatelů," řekl Smola.

Hotely, penziony a chaty v Plzeňském kraji se koncem letošního roku podle Smoly ještě nevrátí na obsazenost, která byla v roce 2019, posledním před covidovou pandemií. Železnorudsko má v exponovaných termínech od 26. prosince skoro plno, ale volná lůžka lze stále sehnat. Lidé určitě víc šetří a také objednávají na poslední chvíli, hodně by pomohl sníh, dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Ski&Bike Špičák, zimní sezona, zahájení zimní sezony, lanovka, zasněžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařské vleky v Plzeňském kraji se o oproti loňsku o tomto víkendu ještě nerozjedou, mrzne jen málo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.