Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Klatovští rybáři ukončili výlov rybníka Hnačov, cena vánočních kaprů podle nich stoupne o desetinu

Klatovští rybáři dva dny pracovali na výlovu jednoho z největších rybníků tohoto rybářství. Zhruba sedmdesátihektarová plocha přišla na řadu kvůli opravám po čtyřech letech. Rybník Hnačov, kde byl díky kaskádám na přítoku dostatek vody, vydá 30 až 40 tun kaprů a do tří tun vedlejších ryb, hlavně línů a štik, tedy jako ve standardních letech. Už na jaře a v létě tam vylovili 58 tun kaprů. Ceny vánočních kaprů se kvůli výraznému růstu cen krmného obilí a nafty zvýší meziročně zhruba o desetinu.

Klatovští rybáři, který naplánovali výlovy až do 25. listopadu, chtějí ve 147 rybnících odlovit na podzim téměř 600 tun kaprů a do 50 tun vedlejších ryb, stejně jako v jiných letech. Podle ředitele Václava Voráčka je kvalita ryb i jejich zdravotní stav velmi dobrý, váha je trochu nižší. Kvůli vysokým cenám obilí, které se meziročně zdvojnásobily, musela firma držet úspornější režim krmení.

„Kaprů na vánoční trh zajistíme dostatek," uvedl šéf horažďovického střediska František Trhlík. Firma neočekává, že bude letos po výrazném zdražování vepřového i hovězího masa větší zájem o české sladkovodní ryby, záležet bude na tom, kolik budou muset lidé vydat od ledna za energie. Spotřeba sladkovodních ryb v ČR zůstává na jednom kilogramu na hlavu, celkem i s mořskými druhy je pětinásobná.

Loňská cena "klatovského" kapra se při vánočním prodeji na stáncích pohybovala kolem 120 korun za kilo. Letos se podle Voráčka meziročně zvýší asi o deset procent, což je podobné jako u ostatních českých firem. Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, už oznámilo, že očekává, že kapr bude při vánočním prodeji u stánků stát 130 až 140 korun za kilogram. Na Hnačově na hrázi se při výlovu prodával kapr za 115 korun za kilo, stejná cena je při podzimních výlovech na všech rybnících Klatovského rybářství.

Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy 147 rybníků, potrvají přes měsíc

Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy rybníků v Plzeňském kraji. Budou lovit každý den až do 25. listopadu. Čtyři firemní střediska by měla ve 147 rybnících odlovit téměř 600 tun kaprů a do 50 tun vedlejších ryb. Novinářům to řekl Václav...

 

„Z hlediska bezpečnosti je dobře, že se udělala rekonstrukce Hnačova, je vypočítaná na tisíciletou vodu. Práce při výlovech zůstává ale pořád stejná," řekl Voráček. Opravená je dlouhá hráz, nové výpustní zařízení a bezpečností přelivy, vše za deset milionů korun. Lidé v obci pod hrází se nemusí vody bát. „K lovu tady bude mezi 30 až 40 tunami. Na jaře a v létě, se tu odchytalo dalších až 60 tun. Nevěděli jsme, co bude rybník po rekonstrukci dělat, a tak jsem sem dávali hlavně kapra," vysvětlil. Podle Trhlíka šlo rybářům o to, aby kapři "zpracovali dno zarostlého rybníka". Na Hnačově byl hlavně kapr od 1,5 do 2,5 kg pro český trh i na export, kam jde polovina ryb.

Hnačov, který se loví jednou za dva roky, je kromě chovného i rekreačním rybníkem. „Je tu 22 lidí, z toho sedm firemních zaměstnanců. Zbytek jsou brigádníci, takoví srdcaři, z okolních obcí," řekl Trhlík. Vypouštění rybníka, kde bylo asi jeden milion metrů krychlových vody, trvalo před výlovem měsíc. Rybáři museli regulovat objemy vody, aby ji menší koryto zvládlo.

Firma má za sebou polovinu podzimních rybníků, ale jen třetinu objemu ryb, velké plochy ji teprve čekají. Největší rybník Kovčín se 106 hektary, také na Klatovsku, ji čeká 8. a 9. listopadu. Letos nebudou na rybnících žádné akce typu poutí. Klatovské rybářství loni vyprodukovalo asi 1100 tun ryb, z toho zhruba 800 tun kaprů a 200 tun lososovitých ryb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Klatovské rybářství a.s./ Jindřich Schovanec

Štítky výlov rybníka, klatovští rybáři, ceny kaprů, vánoční kapry, Hnačov, kapr, rybník, ryby, František Trhlík, Klatovské rybářství, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klatovští rybáři ukončili výlov rybníka Hnačov, cena vánočních kaprů podle nich stoupne o desetinu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.