Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Počet nakažených koronavirem překročil v Plzeňském kraji hranici jednoho tisíce

V Plzeňském kraji pokračuje čtvrtý týden růst počtu zjištěných koronavirových nákaz. Za uplynulý týden jich laboratoře v kraji potvrdily 1057, což bylo o 121 více než v předchozím týdnu, kdy jich bylo potvrzeno 936. Za uplynulý týden by bylo zřejmě případů zjištěno víc, ve středu ale byl státní svátek, kdy se méně testovalo a potvrzena byla jen zhruba desetina případů oproti jiným všedním dnům týdne. Po srpnovém úbytku nových nákaz jejich počet od začátku září opět roste.

Hygienici aktuálně uvádějí 3 344 nakažených koronavirem, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (1204), následuje jižní Plzeňsko (582), severní Plzeňsko (412), Klatovsko (379), Rokycansko (330), Domažlicko (269) a Tachovsko (168).

Na 100 000 obyvatel připadá za posledních sedm dní v Plzeňském kraji 179 nakažených, stejně jako v Praze. Po Královéhradeckém, Pardubickém a Ústeckém kraji je to nejvyšší číslo mezi všemi kraji. Před týdnem bylo v Plzeňském kraji 159 nakažených na 100 000 obyvatel. V celé ČR je dnes incidenční číslo na hodnotě 160, minulý týden v pátek byla incidence 148.

V uplynulém týdnu zaznamenaly laboratoře v kraji nejvíc nových nákaz v pondělí, a to 291, což byl nejvyšší denní počet od 4. dubna. Nejvíce nakažených lidí testy za poslední týden potvrdily v okrese Plzeň - město, 435. Na 100 000 obyvatel to je 223 nakažených, před týdnem to bylo 184 nakažených na 100 000 obyvatel. Nejvyšší incidenční číslo nejen v kraji je na Rokycansku, kde v uplynulých sedmi dnech přibylo 242 nakažených na 100 000 obyvatel. Představuje to 120 zjištěných nákaz. Nejméně nakažených, 51, bylo za poslední týden na Tachovsku, kde je aktuálně incidenční číslo 94.

Očkovací místa již používají novou variantu vakcíny proti Omikronu, určena je pouze pro posilující dávky

Po Fakultní nemocnici Plzeň nabízí modifikovanou vakcínu proti koronaviru také nemocnice Plzeňského kraje. Nová látka je účinná i proti převažující variantě Omikron. Určena je pro zájemce o 3. a 4. dávku očkování. Na řadě míst se lidé ani nemusí...

 

Ve FN Plzeň pečují o 58 pacientů s covidem

Ve Fakultní nemocnici v Plzni dnes zdravotníci pečují o 58 pacientů s covidem, z toho je 33 očkovaných. Na jednotce intenzivní péče leží pět covidových pacientů, tři z nich jsou očkovaní. Minulý týden bylo ve FN 31 pacientů s covidem a před dvěma týdny 23. Loni touto dobou v největším zdravotnickém zařízení jihozápadních Čech pečovali o osm covidových pacientů, z toho pět neočkovaných. Jeden nemocný byl na lůžku intenzivní péče. V roce 2020 bylo touto dobou ve FN 48 pacientů s covidem, 14 z nich leželo na JIP, sedm z nich bylo ve vážném stavu napojeno na umělou plicní ventilaci.

Očkovací místa zvládají zájem lidí o očkování čtvrtou, tedy druhou posilující dávkou vakcíny proti koronaviru. V Plzeňském kraji ji dosud dostalo 15 915 lidí, 1798 za posledních sedm dní. Přes 78 procent lidí naočkovaných v uplynulém týdnu čtvrtou dávkou bylo ve věku nad 60 let. Za uplynulých sedm dní lékaři v kraji aplikovali vakcínu 1998 lidem, z toho se nechalo 14 lidí očkovat poprvé.

Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji, v němž žije 580 000 obyvatel, prokázalo 229 064 případů nákazy koronavirem a zemřelo 2495 nakažených lidí. Za poslední týden zemřeli dva lidé s koronavirem, za celé září 13. Loni v září byla pandemie slabší, denně přibývalo maximálně do 40 nových případů. Loni za celé září zemřeli na koronavirus v kraji čtyři lidé, předloni devět.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, očkování, statistika, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, pacient, Plzeň, Fakultní nemocnice Plzeň, okres Rokycany, okres Tachov, Česko, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nakažených koronavirem překročil v Plzeňském kraji hranici jednoho tisíce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.