Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Milovníci železnice se mohou svézt s téměř sto let starou parní lokomotivou Všudybylkou

Fandové železnice mají unikátní možnost svézt se nostalgickým vlakem v čele s parní lokomotivou Všudybylkou. Na trať se vydá už zítra z Muzea Českých Drah v Lužné u Rakovníka a přes Plasy a Horní Břízu dojede až na plzeňské hlavní nádraží, kde zůstane u příležitosti Národního dne železnice, kterým západočeská metropole ožije už tuto sobotu.

Všudybylka byla oblíbenou lokomotivou osobních a lehkých rychlíků, a to zejména díky své snadné obsluze. V pravidelném provozu se po kolejích proháněla až do roku 1978. „Právě tato lokomotiva z roku 1925 bude jednou z atrakcí Národního dne železnice, který se letos koná v Plzni. Díky tomu s ní mohou železniční nadšenci absolvovat cestu z ČD Muzea v Lužné u Rakovníka až do západočeské metropole,“ láká mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Všudybylka vyjede ve čtvrtek 22. září v 9:00 z Lužné u Rakovníka. Do Plzně dorazí v 15:20. Cestou zastaví ve stanicích Rakovník, Jesenice, Blatno u Jesenice, Žihle, Plasy, Kaznějov, Horní Bříza a Třemošná u Plzně. Opačným směrem se tento nostalgický vlak vydá v neděli 25. září v 8:55 hod. Více informací najdete na webu cdnostalgie.cz.

Národní den železnice nabídne samé skvosty

Už tuto sobotu se mohou Plzeňané i další návštěvníci těšit na řadu nostalgických jízd, které budou vyjíždět z Plzně směrem do Dobřan, Nezvěstic, Nýřan, Stodu, Stříbra a do Třemošné. Kromě už zmiňované Všudybylky spatří lidé například 434.2186 Čtyřkolák, 475.111 Pětasedmu, 534.0323 Kremák a ze Slovenska pak dorazí i legendární lokomotiva plzeňské výroby 498.104 Albatros. Chybět nebude ani unikátní Slovenská strela, Stříbrný šíp i motorová lokomotiva Kyklop.

„Jsem rád, že se se všemi milovníky historických i těch nejmodernějších vlaků uvidíme v Plzni při Národním dnu železnice. Svojí techniku tu budeme prezentovat jak my, tak i naše dceřiné společnosti. Návštěvníci se mohou těšit hned na tři komentované prohlídky přímo na točně a vrcholem celé soboty pak bude noční vlaková show,“ popisuje generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Národní den železnice se uskuteční v areálu plzeňského depa. Nepřetržitou bezplatnou kyvadlovou dopravu mezi plzeňským hlavním nádražím a areálem depa bude zajišťovat souprava složená ze dvou elektrických jednotek RegioPanter. Areál bude už tradičně rozdělen do tří částí. Jedna nabídne pohled do historie, další představí současné soupravy a třetí se bude věnovat zábavnému programu pro rodiny s dětmi. Potřebné informace najdete na webových stránkách denzeleznice.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky Den železnice, historické vlaky, parní vlak, doprava, České dráhy, tip na víkend, železnice, Rakovník, Lužná, Plzeň, Horní Bříza, Plasy, Jesenice, Michal Krapinec, Třemošná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milovníci železnice se mohou svézt s téměř sto let starou parní lokomotivou Všudybylkou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.