Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Důvěřivá žena přišla o čtvrt milionu korun, podvodník ji přiměl, aby peníze nastrkala do bitcoinmatu

Velmi neuváženě si počínala žena z Domažlicka, kterou oslovil podvodník vydávající se za pracovníka banky. Zmatená a vyděšená paní muži uvěřila, že došlo k napadení jejího účtu. Bankéř jí poradil, aby vybrala všechny své životní úspory a vložila je do bitcoinmatu. Následně virtuální měnu rozeslala na několik kryptoměnových peněženek. Že k nim nemá dotyčná přístup jí došlo až když bylo pozdě.

Každou chvíli policisté informují o případech, kdy se podvodníci vydávají za bankéře ve snaze své oběti zmást a vystrašit tím, že jim někdo napadl bankovní účty. Stejně tak tomu bylo i v případě, který aktuálně řeší domažličtí kriminalisté.

„Dosud neznámý pachatel, vystupující pod smyšlenou identitou pracovníka banky, telefonicky kontaktoval poškozenou, které lživě sdělil, že u jejího bankovního účtu byly zneužity její osobní údaje, došlo k jeho napadení a může tak dojít k zneužití jejích finančních prostředků,“ popisuje policejní mluvčí Dagmar Šmaterová.

Následně ženě nabídl řešení. Přesvědčil ji, aby veškeré peníze vybrala a hotovost vložila do bitcoinmatu. „Dotyčná si tak zakoupila bitcoiny v hodnotě 260 tisíc korun, které za použití QR kódů, obdržených od pachatele, odeslala na 11 anonymních kryptoměnových peněženek, k nimž však nemá poškozená přístup,“ říká Šmaterová.

V souvislosti s množícími se útoky přišla Policie ČR s Kyberkampaní, kde si každý může vyzkoušet, zda dokáže odhalit praktiky podvodníků. Test si můžete vyzkoušet ZDE.

Buďte obezřetní!

Policie se případem nadále zabývá a opět připomíná, že skutečný bankéř nikdy telefonicky klienty nekontaktuje a už v žádném případě po nich nežádá, aby peníze vkládali do bitcoinmatu, říkali mu svá přístupová hesla a kódy do internetového bankovnictví.

„Falešný bankéř chce ve vás vzbudit důvěru a pocit, že pomáhá ochránit finance na účtu. Pachatel telefonuje pod záminkou napadení vašeho účtu či podezřelé transakce a představuje se jako pracovník banky nebo policista. Policisté zaznamenali případy, že pachatelé volají z čísla podobného nebo stejného, jako má vaše banka či policie. Po vyvolání pocitu důvěry přesvědčí útočník poškozené k převedení peněz na účet, jenž patří jemu,“ upozorňuje policejní mluvčí.

Pokud se s podobným případem setkáte, zálohujte si komunikaci. Nemažte e-maily a o všem ihned informujte policii. Pokud se bojíte, že jsou vaše peníze v ohrožení, kontaktujte nebo navštivte pobočku příslušné banky, kde si informace můžete sami ověřit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky podvod, falešný bankéř, Bitcoin, bitcoinmatu, falešný telefonát, peníze, banka, napadení, okres Domažlice, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důvěřivá žena přišla o čtvrt milionu korun, podvodník ji přiměl, aby peníze nastrkala do bitcoinmatu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.