Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Definitivní rozhodnutí o výstavbě kritizované gigafactory by mohlo padnout do konce roku

Kde nakonec vyroste továrna na výrobu baterií do elektroaut, takzvaná gigafactory? Jednou ze zvažovaných lokalit je i čtyřsethektarové letiště Líně u Plzně, kde má podle rozhodnutí vlády vzniknout strategický podnikatelský park (SPP). Pokud by gigafactory vznikla právě v Líních, provoz místní letecké záchranné služby by byl zachován. Vzletová dráha pro letadla by ovšem zanikla.

Kraj nám nepokrytě lhal, běsní starostové obcí u letiště v Líních, kde má vyrůst obří průmyslový park

Debata okolo budoucnosti záložního armádního letiště v Líních u Plzně neutichá, ba naopak. Starostové obcí se obávají přílivu levné pracovní síly a vzniku ubytoven. Nyní se k těmto starostem přidává i novinka v podobně obřích stožárů elektrického...

Vznik gigafactory je pro mnohé velmi citlivým tématem, kterého se obávají zejména lidé v okolních obcích. Někteří si zase myslí, že jde jen o nafouknutou bublinu a žádná taková továrna v Líních nikdy nevznikne. Ozývají se ale i hlasy, že jde o skvělou příležitost. Podle zdrojů ČTK jsou Líně pro automobilku strategickým místem mezi závody Škody a Volkswagenu, ideální je plocha také z hlediska logistiky. Plánovaná investice by dosáhla až na 4,7 miliardy eur, tedy 115 miliard korun. Nová fabrika by taktéž měla zaměstnat až 4000 lidí, čehož se děsí zejména místní, jež v tomto případě očekávají příliv pracovníků a vznik ubytoven.

Finální rozhodnutí se ale stále posouvají a německá automobilka vybírá kromě Česka také z lokalit v Polsku nebo Maďarsku. Stavět by se mohlo případně v roce 2024, přičemž hotovo by mělo být v roce 2027.

Minulý týden ale jiný dobře informovaný zdroj řekl, že letiště Líně by mělo nadále sloužit jako záložní strategický i rozvojový prostor pro české vojáky. Armáda ministerstvu obrany podle zdroje sdělila, že záložní plochu, kde má základnu své letecké záchranné služby, potřebuje a s letištěm ve svých plánech počítá. Armáda ČR i ministerstvo obrany novinářům sdělily, že jejich materiál je neveřejný. Zájem armády zachovat letiště potvrdily také okolní obce, které tam mají pozemky a protestují proti gigafactory.

Letiště Líně, kde by mohla stát gigafactory, armáda potřebuje, uvedly dobře informované zdroje

Téměř čtyřsethektarové letiště Líně u Plzně, kde má podle rozhodnutí vlády vzniknout strategický podnikatelský park (SPP), by mělo nadále sloužit jako záložní strategický i rozvojový prostor pro české vojáky. Novinářům to dnes sdělil dobře...

Nejrušnější letiště v Plzeňském kraji

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) před časem na tiskové konferenci označil letiště za minimálně využívané. Toto vyjádření zvedlo ze židle především místní piloty provozovatele aeroklubů. „Tvrzení, že 400 hektarů areálu Letiště Plzeň – Líně je nevyužitých, se nezakládá na pravdě. Dle našeho názoru předkládací zpráva úmyslně zamlčuje probíhající letecký provoz se zhruba 50 místními letadly a zajišťováním provozu cizích letadel,“ reagoval tehdy předseda Aviatického sdružení Bohemia Dušan Skála.

Podle našich informací evidovalo letiště za loňský rok 19 563 pohybů jak vnitrostátních, tak i mezinárodních. Což je téměř stejné jako množství vzletů a přistání na mezinárodním letišti v Ostravě. V Líních funguje pět leteckých škol, geodetická společnost zajišťující letecké fotografování i třeba oblíbené letecké muzeum s aktivním provozem historických letadel, kam chodí na exkurze i školy.

Aviatické sdružení taktéž upozorňuje, že z fungujícího letiště mohou budoucí investoři jedině těžit. „Aviatické sdružení Bohemia považuje zrušení provozu a likvidaci mezinárodního letiště Plzeň-Líně za kontraproduktivní. Jsme přesvědčeni, že souběžná existence podnikatelského parku a kvalitního letiště je možná do budoucna vysoce výhodná pro všechny zainteresované strany,“ zdůraznil Skála.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky gigafactory, továrna na výrobu elektrobaterií, průmyslový park, Líně, letiště, Karlovarský kraj, Vildumetzová, Kulhánek, Špoták, Plzeň, Ministerstvo obrany České republiky, Volkswagen, ŠKODA AUTO a.s., Jozef Síkela, Armáda České republiky, Starostové a ne

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Definitivní rozhodnutí o výstavbě kritizované gigafactory by mohlo padnout do konce roku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.